vissza a főoldalra

 

 

 2008.08.22. 

Eltűnt a Holbrooke-kal kötött egyezség eredeti példánya?

Különös módon eltűnt a belgrádi külügyminisztérium irattárából a Radovan Karadžić háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnök és Richard Holbrooke volt amerikai diplomata azon megállapodásának eredeti példánya, amely mentességet biztosított Karadžićnak a hágai felelősségre vonás alól - állítja Karadžić ügyvédje.

Goran Petronijević (képen) a Politika című lapban augusztus 19-én megjelent nyilatkozatában közölte, hogy a megállapodás eredeti példányának nyoma veszett. A jogász állítása szerint a dokumentum "nagyon különös módon" 2001 elején tűnt el az akkori jugoszláv külügyminisztérium archívumából. Emlékeztetett arra, hogy a tárca akkori közlése szerint a külügyminisztérium épületében kiégett a teakonyha és vele együtt a lángok martalékává vált a minisztériumi irattár egy része is.

Az ügyvéd a nyilatkozatban nem kívánta felfedni, hogy Karadžićnak van-e saját példánya az állítólagos egyezségből. Karadžić és családjának állítása szerint a volt boszniai szerb elnök 1996 nyarán kötött egyezséget Richard Holbrooke-kal, a boszniai háborút (1992-1995) lezáró daytoni békemegállapodás fő kovácsával; ennek értelmében Karadžić mentesül a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) előtti felelősségre vonás alól, cserébe pedig eltűnik a közéletből. Holbrooke többször cáfolta, hogy létezett volna ilyen megállapodás.

Az osztrák hírügynökség jelentése szerint a szerb külügyminisztériumban többször keresték az állítólagos dokumentumot, de nem akadtak nyomára, s hivatalosan soha nem hozták összefüggésbe a külügyminisztériumi tűzesettel.

Belgrád július 21-én jelentette be, hogy őrizetbe vették a több mint egy évtizede bujkáló Karadžićot. A népirtással, háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt volt politikust a szerb hatóságok július 30-án kiadták a hágai ENSZ-törvényszéknek.

 (Forrás: vajdasagma.info)