vissza a főoldalra

 

 

 2008.08.22. 

Egynyelvűvé degradálták a Maros völgyét

Szép idő, minőségi zene, látványos néptáncok, ízlésesen berendezett tájházak, hagyományos eledelek, kézművessátrak, gyerekeknek ökojátszótér, pazar tűzijáték és rengeteg érdeklődő – röviden így lehetne jellemezni az immár hagyományossá vált Fedezd fel a Maros-völgyét nevet viselő fesztivált. Egy szépséghibája azonban mindenképpen volt a rendezvénynek: a szervezők megfeledkeztek a magyarokról.

 A főszervező Ciprian Dobre által teljes sikerként elkönyvelt háromnapos rendezvénysorozatnak azonban egy szépséghibája is akadt: a megyei önkormányzat alelnöke és az őt segítő csapat megfeledkezett a helyi magyarságról, mely a térség lakosságának szinte a felét képezi.

 A programban ugyan helyet kaptak a vécsi, holtmarosi és felfalusi néptáncosok, de az éjszakába nyúló szórakoztatást – a tegnap késő este fellépő egykori Boney M énekese kivételével – kizárólag román együttesekkel biztosították. Szintén az egyszínűség jegyében készültek el a fesztivált népszerűsítő molinók és plakátok, de a mikrofonnál megforduló műsorvezetők is csak a román közönséget köszöntötték. A hároméves ratosnyai rendezvénysorozatot még prefektusként elindító Dobre azonban nem látott semmi kivetnivalót a dologban, szerinte az esténként megforduló tízezres tömeg bizonyította, hogy a minőségi zenét mindenki kedveli. „Mi nem zárkóztunk el a magyar vagy más nemzetiségű vendégelőadóktól, a résztvevői szándékot azonban egy hónappal a rendezvény előtt kellett volna jelezni” – próbálta kivágni magát Dobre, aki arra már nem válaszolt, hogy a világhírű pánsípmester Zamfir vagy a legendás Iris tagjai is önmagukat ajánlva jelezték fellépési szándékukat. Bódi Domokos egyike volt annak, aki képviselte az elvétve jelen lévő magyar elemet: a holtmarosi kosárfonó bemutatta, miként készülnek a divatba is egyre inkább visszatérő természetes termékek. A szomszéd település, Marosmagyaró varrottasokkal ékesített háztáját Kovács Gyöngyvér mutatta be. Valamivel odébb, a régió egyetlen városa, Szászrégen még inkább kitett magáért: itt nem csak a román, hanem a magyar, a szász és a cigány kultúra is képviseltette magát.

 A délután fellépő magyar néptáncosokat látva a magát a fesztivál egyik törzsvendégének valló Nagy Tamás úgy fogalmazott, hogy „mi csak szórakoztatni vagyunk jók, amikor a mi szórakozásunkról van szó, akkor megfeledkeznek rólunk”. Ennek ellenére a marosvásárhelyi fiatalember határozottan állította, hogy a remek túrós puliszka minden bosszúját kárpótolja, ezért jövőre is kidöcög az elhanyagolt állapotban lévő úton. Ha viszont minden jól megy, 2009-ben akár új aszfaltszőnyegen autózhat Szászrégentől Maroshévízig. Ciprian Dobre arról biztosította a turisztikai tanácskozásra érkezett polgármestereket, hogy a közlekedési minisztérium valószínűleg még az idén nekilát a közel hetven kilométeres útszakasz felújításának.

 (Forrás: kronika.ro)