vissza a főoldalra

 

 

 2008.08.29. 

Visszaadni az elvett nemzettudatot

Nemzeti önismeret és magyarságkép a világban volt a témája a Karácsony Sándor, Klebelsberg Kunó, Lungo Drom, Prohászka Ottokár és Szent Imre Kollégium hallgatóit tömörítő idei Európa Szabadegyetem nyári találkozójának. A Nemzeti Fórum, a Csengey Dénes Vándoregyetem és a Lakitelek Népfőiskola felhívására közel százötven fiatal diplomás és közel félszáz neves előadó vett részt abban az átfogó műhelymunkában, amely feltérképezte, egyben leltárba vette azokat a veszteségeket, elszalasztott lehetőségeket, amelyek a rendszerváltozás óta eltelt két évtizedben rombolták, gyengítették az ország és a Kárpát-medence magyarságának nemzettudatát.

 Az egyhetes akadémiát megnyitó Tiszavirág autentikus cigány népzenei együttes fellépését követően a házigazda Lezsák Sándor köszöntötte szabadegyetem résztvevőit.

 - Magyarországon nincs cigánykérdés. Magyarkérdés van. Mindannyian együttélésre vagyunk ítélve, ezért meg kell találnunk itt, a Kárpát-medencében azokat a közösségi formákat, iskola- és munkahelyteremtő lehetőségeket, helyzeteket, amelyekben ez az együttélés minél egészségesebb – hangsúlyozta köszöntőjében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. – Olyan időszakot élünk, amikor robbanásig feszült a hangulat az országban, a Kárpát-medencében. Amikor a megromlott közbiztonság, a növekvő létbizonytalanság miatt rendkívül rossz idegállapotban van az ország, akkor a mi felelősségünk és kötelességünk, hogy ne csak beszéljünk megoldásokról, hanem próbáljuk megtalálni a magunk szűkebb környezetében azt, ami segítheti, erősítheti a közösséget. Még akkor is, ha olykor majdnem teljesen reménytelennek tűnik a helyzetünk – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke.

 A különböző kollégiumok, egymástól független előadásainak és vitáinak egyik visszatérő témája az iskolaépítő Klebelsberg Kunó, a Trianont követő időszak egyik legnagyobb formátumú kultuszpolitikusa volt, aki megfontolt és célratörő stratégiájával vissza tudta adni a szétdarabolt magyarság nemzettudatát, önmagába vetett hitét.

 Az ötnapos, filmvetítéssel, esti tábortűzzel, táncházzal színesített együtt gondolkodás eredményeként számos olyan elképzelés, ötlet megfogalmazódott, amely megfelelő alapot jelent a Nemzeti Fórum szeptemberi országos gyűlése számára, s amely némi további finomítást, kidolgozást követően törvényjavaslatként az Országgyűlés elé kerülhet. Ilyen egyebek mellett a hungarikumok hasznosítása, a kettős állampolgárság, vagy a Dél-alföldi régiót leginkább foglalkoztató tanyatörvény.

 -Rendkívül fontosnak tartom, hogy az ország szellemi nagyjai közös gondolkodásra gyűlnek össze egy nyári szabadegyetemre a Lakitelek Népfőiskolán – összegezte az egyik hallgató tapasztalatait. Elemzik a múltból formálódó jelent, és tervezik a jövő lehetséges mérföldköveit. A plenáris ülések és a műhelyviták közben leltár készül a fejekben, a papíron az ország helyzetéről, és tudatos nemzetpolitikai stratégiával próbálnak meg építkezni a romokon. Külön fontosnak tartom, hogy százötven fiatal értelmiségi is bekapcsolódott ebbe a képzésbe. Bízom abban, hogy a közös gondolkodás után, közös építkezés következik, melyet a magyar nemzet új többsége már nagyon vár.

 A szabadegyetem előadói: Szabó Tamás, lakiteleki református lelkipásztor, Simicskó István, Balog Zoltán, Semjén Zsolt, Áder János, Farkas Flórián és Ékes József országgyűlési képviselők (utóbbi az Európa Tanács képviselője is), Bíró Zoltán irodalomtörténész, Hans Kaiser volt miniszter, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi vezetője, Széles Gábor üzletember, Szalai Annamária, az ORTT kuratóriumának tagja, Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője, Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője, Gajdics Ottó, a Hír Televízió vezérigazgató-helyettese, ifjabb Fekete Gyula és Felföldi Zoltán közgazdászok, Andrásfalvi Bertalan volt oktatási miniszter, Dobos Krisztina, volt helyettes államtitkár, Pálinkó Gyuláné pedagógus, Bábel Balázs, a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érseke, valamint Kiss-Rigó László, Szeged-csanádi püspök.

 Jelen volt továbbá Sára Sándor, Kossuth-díjas filmrendező, Dinnyés József daltulajdonos, Beregszászi Olga színművész, Buda Ádám énekmondó, továbbá a Regős Zsolt vezette Miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium Kórusa, az autentikus cigányzenét játszó Tiszavirág Hagyományőrző Együttes és a Kösöntyű Néptáncegyüttes.

 

(Forrás: Kecskeméti Lapok)