vissza a főoldalra

 

 

 2008.08.29. 

Privatizálás előtt a Román Posta?

A kormány a jövő évben dönti el, hogy privatizálja-e a Román Postavállalatot –, jelentette ki Borbély Károly távközlési miniszter.

„Mihelyt egy vállalat privatizálásáról döntés születik, van egy 2–3–4 éves időszak, amely alatt a vállalatot felkészítik. Amikor megjelenik a hír, hogy az állam privatizálni akar egy vállalatot, megnő az érdeklődés a vállalat iránt. Tanácsadóra bízzuk, aki eldönti, hogy a vállalatot végül privatizáljuk vagy sem. Idén átvettük a Román Posta átszervezési tervét, és a kormány a jövő évben eldönti, hogy mi a legjobb megoldás” – mondta Borbély Károly sajtótájékoztatón.

 Dan Mihai Toader, a Román Postavállalat vezérigazgatója megemlítette: az ügyben kizárólag a vállalat két részvényesének, a távközlési minisztériumnak és a Proprietatea Alapnak, kell döntenie. Hozzátette, a vállalat átszervezési terve szerint 2013-ban kerülhetne magántulajdonba a Román Postavállalat.

 A Román Postavállalatnak 7 100 postai hivatala van, amelyek 10 regionális igazgatóságba tömörülnek, valamint körülbelül 35 000 alkalmazottja. Az első félévben a Román Postának 693,99 millió lejes forgalma volt, ami 44 százalékos növekedést jelent a tavalyi év első feléhez képest. Idén 79,62 millió lejes bruttó profitja volt, ami közel a háromszorosát jelenti a 2007-es 27,75 millió lejes profitnak.

 

(Forrás: erdon.ro)