vissza a főoldalra

 

 

 2008.08.29. 

Szerzetesnőt gyilkoltak meg Indiában

Orissa államban hindu szélsőségesek élve elégettek egy nővért, egy másikat megerőszakoltak. Az újabb keresztényellenes erőszakhullámot egy hindu vezető meggyilkolása indította el, amelynek elkövetésével a keresztényeket vádolják.

A napokban kezdődött újabb erőszakhullámot az indította el, hogy augusztus 23-án húsz fegyveres rátört az éppen jógázó Swami Laxanananda Saraswati hindu vezetőre, és vele együtt öt követőjét is megölte. Saraswatit néhány nappal korábban egy csoport életveszélyesen megfenyegette, amiért etnikai és vallási ellentéteket szít, de mivel a hindu vezető keresztényellenessége köztudott volt – ő állt a tavaly decemberi keresztényellenes cselekmények hátterében is –, hindu szélsőségesek kihasználták az alkalmat, és a keresztényeket vádolják a gyilkossággal – írja az AsiaNews.

 A hindu fundamentalisták napok óta a keresztények megölésére és házaik felgyújtására uszítják a tömeget. Több helyen rendőri erőket vetettek be, ám kevés sikerrel. A csőcselék tegnap több templomot, lelkipásztori központot, rendházat és árvaházat támadott meg. A bubaneshwari püspöki palotát kővel dobálták meg, de a rendőrség feltartóztatatta a támadókat. Kővel dobálták meg Teréz anya nővéreit is, akik közül egy súlyos sérüléseket szenvedett. Az elvadult tömeg több helyen utakat zárt le és fosztogat.

 A tegnap kegyetlenül meggyilkolt nővér árvaházat vezetett Bargarban. Ajay Singh atya tájékoztatása szerint a szélsőségesek élve elégették, majd felgyújtották az árvaházat. A házban tartózkodó papot súlyos égési sérülésekkel szállították kórházba. Ugyancsak felgyújtották a bubaneshwari szociális központ épületét, miután az egyik ott dolgozó nővért megerőszakolták. Thomas atyát, az intézmény vezetőjét súlyos fejsérülésekkel kórházban ápolják. Phulbaniban is megtámadták és felgyújtották a plébániát. A menekülő papokat a katolikus családok fogadták be. Számos szerzetesnő hagyta el a rendházat, és iskolákba menekült az erőszak elől.

 

(Forrás: Magyar Kurír)