vissza a főoldalra

 

 

 2008.08.29. 

Épületeket veszélyeztet az új metró

Rétvári Bence kereszténydemokrata politikus szerint a 4-es metró építése során az engedély nélkül fúrt alagút miatt fokozott veszélybe kerültek Újbuda egyes épületei. Az Országgyűlésben és a Fővárosi Közgyűlésben is politizáló ellenzéki képviselő tudomása szerint a törvénytelen építkezésre nem érvényes a kivitelező által kötött biztosítás, és ez károkat okozhat a lakosságnak. "Fokozott a veszély, hiszen olyan munkák folynak az újbudaiak lakásai alatt, amelyeket építésbiztonsági szempontból nem vizsgált meg előzetesen a szakhatóság" – jelentette ki a Szent Gellért téren, az építkezés helyszíne előtt.

 Az ellenzéki politikus szerint ha egy esetleges ingatlankár bekövetkeztét egy későbbi bírósági eljárás során a biztosító ok-okozati összefüggésbe tudja hozni az illegális építkezéssel, akkor a cég mentesül a kár megfizetése alól. Így a törvénytelen építkezéssel a helyi lakók kockáztatnak a legtöbbet, mert nem lehet tudni, adott esetben ki téríti meg kárukat.

 A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) kedden egymillió forintra büntette a metrót beruházó BKV DBR Projekt Igazgatóságot a Szent Gellért téri engedély nélküli alagútfúrás miatt. Az NKH megállapította, hogy a kivitelező BAMCO Kkt. folytatta az alagút-építési munkákat, tíz méterrel túlhaladta a leállási szelvényt, hatósági jóváhagyás nélkül kezdett hozzá a vágányátkötő alagút építéséhez. Az NKH határozatában megtiltotta a vágánykapcsolati műtárgy építését egészen addig, ameddig a kiviteli terveket jóvá nem hagyják – ezekkel továbbra sem rendelkezik a BAMCO. A hatóság már augusztus 7-én felhívta a figyelmét, hogy jóváhagyása nélkül nem kezdheti el a munkát, de ezt a cég nem vette figyelembe.

 

(Forrás: Magyar Hírlap)