vissza a főoldalra

 

 

 2008.12.05. 

A Magyar Fórum 49-es számából

Csurka István: A felső tízezer és a dolgozó ember jövedelme közötti igazságtalan és elképesztően aljas különbségeket el kell törölni. Lehetetlen, hogy a főbankár, akinek van képe kijelenteni, hogy „nincs ingyenebéd”, hét és fél milliót kapjon havonta, többet, mint egy kisközség évi költségvetése, vagy sok iskola tanári karának teljes havi fizetése. Ez képtelenség és aljasság, különösen akkor, amikor ilyen eredményre vezet, mint amit a mellékelt válságábra mutat. A jog és az igazság nem különbözhet oly mértékben, mint ahogyan most különbözik. A magyar föld száz százalékát magyar kézben kell megtartani. Ha Európának nem tetszik, ki is léphetünk. Gátakat, víztározókat, öntözőrendszereket kell építenünk, be kell rendezkednünk az éghajlatváltozás csapásainak elviselésére – de magunknak!

 Eltemettük Dr. Bogdán Emilt: November 29-én délelőtt 11 órakor sűrűn hulló esőben álltuk körül dr. Bogdán Emil ravatalát Martonvásáron, a temetőben. A koporsó körül ott álltak a család tagjai, a feleség, három fia, három menye, unokái, a MIÉP elnökségének tagjai, Csurka István, dr. Kovács László, a MIÉP Fejér megyei és budapesti szervezeteinek képviselői, a MIÉP és a Magyar Út Körök sok-sok tagja. Ott voltak az egykori Széchenyi Klub-béli barátok, az egykori MDF néhány tagja, és sokan azok közül, akik ismerték és szerették ezt az embert. Sírt az ég, zuhogott az eső, és az emberek lehajtott fejjel álltak a koporsó körül. A régi barát, Schröder Gyula római katolikus plébános temette az elhunytat. Megszólította volt hívét: „Emilkém, búcsúzni jöttünk tőled, bár érseket és püspököt illetne a jog, hogy téged temessen, de el kell fogadnod, hogy egy egyszerű falusi plébános áldja meg végső nyughelyedet.” Szívből jövő, megrendült szavakkal búcsúzott dr. Bogdán Emiltől. Szavai felmelegítették a gyászolók szívét. Szavai lélekből fakadtak és égbe szálltak. Schröder Gyula plébánosnál méltóbban senki nem temethette volna a MIÉP alapító tagját és alelnökét. A martonvásári barátok, az egykori Széchenyi Klubosok nevében Kizmus Lajos mondott könnyes búcsúztatót. A Magyar Igazság és Élet Pártja nevében a párt szóvivője, Győri Béla mondta el a sírbeszédet.

 Dr. Iván László, a Fidesz képviselője: A kormány, régebben a kormánykoalíció a választásokon ágyútöltelékként használta a szegény nyugdíjasokat. A legkisebb öregségi nyugdíj összegét, ami 28500 forint, most sem fogják emelni. Pedig nagyon sok egyéb dolog is függ ettől: a családtámogatási ellátásnál, a gyermeknevelési támogatásnál ezt a nyugdíjminimumot veszik figyelembe, és ehhez számítják a kiegészítéseket. A kormány politikája következtében a magyar társadalom legyengült az elmúlt években. Megszűnt a létbiztonság, más szóval ez egy legyengült immunrendszerrel működtetett ország, ahol a legkisebb megszorítás is súlyos következményekkel járhat.

 Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke: Az SZDSZ-t egy pillanatig sem szabad ellenzéki pártnak tekinteni. Nagy színjáték az, ami a parlamentben történik. A liberális párt igyekszik, egyetlen célként, a saját árát felverni, kedvező áron eladni magát az MSZP-nek és a Fidesznek egyaránt. Ma úgy látszik, még többet tud fizetni a szocialista párt a liberálisoknak, és ezért megszavazták a költségvetési sarokszámokat. A jelenlegi gondokat a neoliberális politika idézte elő, és ennek megvannak a felelősei. Ma úgy hívják a miniszterelnököt, hogy Gyurcsány Ferenc. Ebből a válságból ki kell lábalni, de először azt kell megkérdezni, hogy ki idézte ezt elő. Nem lehet elvárni, hogy kibújjon a bőréből, és egészen más politikát folytasson. Erre Gyurcsány és az MSZP politikai elitje képtelen.

 Radó Denise, színművésznő: Egy igazi népszínházat szerettem volna létrehozni. De talán nem volt még itt az ideje. Én hiszek abban, hogy semmi sincs véletlenül, s tán a Jóisten nem akarta, hogy most kerüljek a vezetői székbe. Úgy gondoltam: családi indíttatásom segíteni fog. Tudni kell: édesapám társulatát Kecskeméten államosították. Viccesen hangzik, de még kárpótlási jegyet is kaptam a színházért. Az épület a város tulajdona volt, de a benne lévő értékek apukámé. Ezért éreztem azt, hogy a Radó-hagyományt tovább kellene vinnem a városban.

 Ifj. Haszmann Pál, a csernátoni Haszmann Pál Múzeum vezetője: Pillanatnyilag nehéz helyzetben vagyunk, mert a jogos örökösök visszakérték azt a volt kúriát, melyet az alapításkor kaptunk a megye akkori vezetőitől. A Damokos családnak tízéves pereskedés után 2006-ban szolgáltatott igazságot a brassói törvényszék, amikor úgy döntött, hogy természetben kell visszaszolgáltatni az egykori tulajdonosoknak a múzeumnak otthont adó kúriát. Jómagam kitartóan küzdöttem azért, hogy a felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt ne kelljen elköltöztetni, ezért a fenntartó kompromisszumos megoldásra jutott a családdal. Három évre szóló bérleti szerződést kötöttek, amely szerint a tanács havi kétezer euró bért fizet a tulajdonosoknak, viszont a bérleti szerződés jövő márciusban lejár. Ezt sikerült áprilisig meghosszabbítani. A legjobb az lenne, ha az intézményt és a hatalmas gyűjteményt nem kellene elmozdítani. Nem tartom a legjobb megoldásnak az albérleti formát, hiszen hosszú távra kell a múzeum sorsát rendezni. De minket ez a nehéz helyzet sem tántorít el céljainktól.

 

Keresse a nemzeti radikalizmus orgánumát az újságárusoknál!

 

szerk