vissza a főoldalra

 

 

 2008.12.05. 

„Nyilvánvaló, hogy nem akarjuk védelmezni a homoszexuálisok halálbüntetését”

Nagy visszhangot váltott ki az olasz sajtóban Celestino Migliore érseknek, a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelőjének az „I. Media” francia katolikus hírügynökség számára adott interjúja. A főpásztor ugyanis kifejtette, hogy a Szentszék ellenzi a homoszexualitás büntethetőségének globális megszüntetését célzó francia nyilatkozattervezet egyes szempontjait. Az olasz média reakcióját kommentálva P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő a Vatikáni Rádió december elsején elhangzott esti hírműsorában elmondta: „Természetesen senki sem kívánja védelmezni a homoszexuálisok halálbüntetését, mint ahogy azt egyesek el akarják hitetni. Ismertek azok az elvek, amelyek a személy tiszteletben tartására és minden igazságtalanság elutasítására vonatkoznak, és amelyeket a Katolikus Egyház Katekizmusa is világosan leszögez. Ezek az elvek természetesen nemcsak a halálbüntetést zárják ki, hanem a büntető törvénykezés minden erőszakos vagy diszkrimináló formáját is a homoszexuálisokkal szemben. Jelen esetben többről van szó, mint „a homoszexualitás büntethetőségének globális beszüntetéséről” – tette hozzá kommentárjában P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

 E politikai érvényű nyilatkozat szerint azok a normák, amelyek nem helyeznek azonos szintre mindenfajta szexuális irányultságot, nem tartják tiszteletben az emberi jogokat. Ez nyilvánvalóan diszkriminációhoz vezethetne azokkal szemben, akik például az egy férfi és egy nő közötti házasságot tekintik a társadalmi élet alapvető formájának, és mint ilyet kívánják azt előmozdítani. Nem véletlen, hogy az ENSZ tagállamai közül kevesebb mint 50 ország csatlakozott a kérdéses javaslathoz, miközben több mint 150-en nem csatlakoztak. A Szentszék tehát nem az egyedüli, aki ellenzi a szóban forgó nyilatkozattervezetet – mondta a Vatikáni Rádióban P. Federico Lombardi SJ szentszéki szóvivő.

 Celestino Migliore érsek az említett interjúban a világszervezet működéséről szólva elmondta, hogy nem egyfajta, mindenek felett álló szuperkormányról van szó. Az ENSZ nem rendelkezik saját végrehajtó hatalommal. Az emberi jogok megvalósítása az egyes országokban még ma is alapvetően a nemzeti jogrenden, illetve egyre inkább regionális rendszereken alapul. Az Emberi Jogok Tanácsa, amely két évvel ezelőtt váltotta fel a hasonló nevű bizottságot, csak nehezen kezdi meg tényleges működését – mondta Migliore érsek.

 Méltatlannak nevezte azt a petíciót, amelyet december 10-én néhány abortuszpárti szervezet nyújt be az ENSZ Közgyűléshez azzal a céllal, hogy a művi vetélést is foglalja az egyetemes emberi jogok közé. Ez a kezdeményezés az emberi jogrendszer bomlasztását idézi elő. Nem a jogok védelmét célozza, hanem személyes választásokat helyez előtérbe, bevezetve azt az alapelvet, hogy „homo homini lupus”, vagyis az ember az ember farkasává válik. Modern barbárságról van szó, amely társadalmainkat belülről rombolja szét. Vannak azonban ezzel ellentétes, meggyőződéses és határozott irányzatok, amelyeket támogatnunk és bátorítanunk kell – mondta interjújában Celestino Migliore érsek, a Szentszék állandó ENSZ megfigyelője. Az „I. Media” hírügynökségnek adott interjújában a főpásztor ezután a homoszexualitás büntethetőségének globális megszüntetését célzó francia tervezetről fejtette ki a véleményét. Az EU soros elnöke ugyanis december közepén a tagállamok nevében fordul kérésével a világszervezethez. (A Szentszék a nyilatkozattervezet 10. paragrafusára vonatkozóan fejezte ki ellenvetését.)

 Migliore érsek kifejtette: minden, ami a személy tiszteletét és védelmét segíti elő, része az emberi és spirituális örökségnek. A Katolikus Egyház Katekizmusa mindig is azt tanította, hogy a homoszexuális személyekkel szemben kerülni kell bármiféle igazságtalan diszkriminációt. Itt azonban másról van szó. Egy politikai érvényű nyilatkozattal, amelyet országok egy csoportja írt alá, azt kérik az államoktól és a nemzetközi mechanizmusoktól, hogy újabb kategóriákat védelmezzenek a hátrányos megkülönböztetéstől. Figyelmen kívül hagyják, hogy amennyiben a javaslatot elfogadnák, ez újabb szörnyű diszkriminációhoz vezetne. Például szégyenpadra állítanák azokat az államokat, amelyek nem ismerik el a hasonló neműek közötti ún. „házasságot”.

 Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát 1948-ban 58 tagállam fogadta el, amelyek akkor az Egyesült Nemzetek Közgyűlését alkották. Ma az ENSZ 192 tagállamot számlál. Ebből az következik, hogy módosítani kell a 60 évvel ezelőtti Nyilatkozatot? – hangzott a francia katolikus hírügynökség következő kérdése.

 Migliore érsek válaszában elismerte, hogy a világszervezet tagországainak száma több mint háromszorosára emelkedett az egyetemes nyilatkozat elfogadása óta. Az is igaz azonban, hogy azok az államok, amelyek időközben beléptek az ENSZ-be, szintén elfogadták a nyilatkozat szövegét. Elkötelezték magukat, hogy előírásait bevezetik saját alkotmányukba és törvényhozásukba. Tehát ma már a Nyilatkozat az egész emberiség tulajdonát jelenti. Az, hogy mindenki számára egyenlő alapelveket hirdet, nem áll ellentétben a kultúrák, hagyományok, filozófiák és vallások pluralizmusával. A Nyilatkozat szerkesztőinek érdeme, hogy nem túl hosszú idő alatt közös szöveget fogalmaztak meg, éppen abból a meggyőződésükből fakadóan, hogy vannak olyan alapelvek, amelyek minden kultúrában és civilizációban megtalálhatók – mondta interjújában Celestino Migliore érsek, a Szentszék állandó ENSZ megfigyelője.

 

(Forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír)