vissza a főoldalra

 

 

 2008.12.12. 

Gyurcsány a külföldi tőkét képviseli

Interjú Thürmer Gyulával, a Munkáspárt elnökével

– Keveset lehet hallani a médiában a Munkáspártról.

 – A médiától valóban elszigetelnek bennünket. Ha tíz percet kapnék rendszeresen a televízióban, akkor a Munkáspárt nyerné a választást. A szocialisták kifejezetten félnek a baloldali alternatívától, amit mi mutatunk fel. Attól is tartanak, hogy magunkhoz vonzanánk azokat a baloldali választókat, akik nem a baloldaliságban csalódtak, hanem a Gyurcsány-féle politikában, a mostani kormányban és az MSZP egész tevékenységében. A Munkáspárt ott áll, ahol 20 éve mindig is – a dolgozó emberek oldalán. A televízióban nem lehet látni bennünket, de ott vagyunk a városokban, a piacokon, a falusi kocsmákban és az utcákon mindenütt.

 – „Nyakunkon a világgazdasági válság! Mondjuk ki világosan: Nem akarjuk mi megfizetni az amerikaiak jólétét!” – áll a Munkáspárt nyilatkozatában.

 – A jelenlegi válság azért jött létre, mert az Egyesült Államok polgárai nyakra-főre vették fel a hiteleket. A bankok azért, hogy bebiztosítsák magukat, kötvényeket bocsátottak ki. Az európai bankok pedig örömmel vették meg ezeket a kötvényeket. Látszólag senki nem kételkedett abban, hogy ez a rendszer meginoghat. Ám mégis összeomlott. Ennek az árát is mi fogjuk fizetni, ne legyenek kétségeink. Az amerikaiak költekezték magukat túl, és most elvárják, hogy más fizesse a számlát. A gazdagok okozták a válságot, fizessenek ők. Nem értünk egyet az adócsökkentés leállításával, és elutasítjuk a bérek befagyasztását. Ez nem más, mint kísérlet arra, hogy a kisemberekkel fizettessék meg a válságot. Továbbá követeljük, hogy a kormány hirdessen elbocsátási moratóriumot. A munkanélküliek és a fiatalok kapjanak lakbérkedvezményt. Törvény tiltsa meg, hogy a kölcsönök nem fizetése miatt bárkit is ki lehessen rakni az utcára. Fagyasszák be a törlesztéseket azoknál a dolgozóknál, akik elvesztették a munkájukat. A Munkáspárt úgy véli, nemzeti összefogásra van szükség. A társadalommal kell új egyezséget kötni az alapvető gazdasági és szociális kérdésekben. A Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett nemzeti csúcs erre nem teremtett lehetőséget. A középosztályt fogja ez a válság a legsúlyosabban érinteni. Ennek az előszele az, mikor Szentgotthárdon leállítják az autógyártást, ez az állapot csak romlani fog.

 – Sorozatban szűnnek meg a munkahelyek, az állástalanok száma egyre nő, több lesz a szegény és a megélhetésért küzdő ember.

 – A multinacionális vállalatok az elsők között magyarországi telephelyeiket fogják bezárni. Jelenleg hetente legalább kétezren kerülnek az utcára Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy jövő nyárra hivatalosan is több mint félmillióan lesznek munka nélkül hazánkban. A Gyurcsány-kormány semmit nem tesz értük, sőt Európában egyedülálló válságkezelésre kényszeríti a vállalatokat az újabb és újabb elbocsátásokkal.

 – A külföldi tőke nem törődik a magyar ember sorsával.

 – Ez így igaz. Elhibázott volt, hogy a magyar ipar teljes egészét odaadták a külföldieknek. A magyar kereskedelem is szinte teljes egészében idegen kézben van. Ez ellen még mindig fel lehetne lépni, ha a kormány rászánná magát, hogy nem a multinacionális tőkének az érdekeit képviselje a magyar néppel szemben, hanem a magyar nép érdekét a külföldi tőke ellenében. Például itt van az egészséges víz, amely a világon mindenütt hiánycikké válik. Nem véletlen, hogy a magántőke egyre nagyobb üzletet lát benne. Magyarországon is folyik a harc azért, hogy kié lesz a víz, a közösségeké, a társadalomé vagy a külföldi magáncégeké. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő fő tulajdonosként összehívta az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. rendkívüli közgyűlését és menesztette a korábbi közgyűlések összehívásának ellenálló igazgatóságot. Hatáskörük egy részét az újonnan kinevezett vezérigazgatóhoz és a felügyelőbizottsághoz helyezték, míg más jogosítványokat az MNV, mint a tulajdonosi jogok gyakorlója, közvetlenül magához vont. Tatabánya polgármestere is elmondta, hogy jogi csűrés-csavarással igyekeznek privatizálni a vizet. A víz valamennyiünké, és most ezt is el akarják venni tőlünk. Elvenni a kórházakat, privatizálni a közműveket, és most a vizet is.

 – Mi a véleménye a parlamenti pártok munkájáról?

 – Az SZDSZ-t egy pillanatig sem szabad ellenzéki pártnak tekinteni. Nagy színjáték az, ami a parlamentben történik. A liberális párt igyekszik, egyetlen célként, a saját árát felverni, kedvező áron eladni magát az MSZP-nek és a Fidesznek egyaránt. Ma úgy látszik, még többet tud fizetni a szocialista párt a liberálisoknak, és ezért megszavazták a költségvetési sarokszámokat. A jelenlegi gondokat a neoliberális politika idézte elő, és ennek megvannak a felelősei. Ma úgy hívják a miniszterelnököt, hogy Gyurcsány Ferenc. Ebből a válságból ki kell lábalni, de először azt kell megkérdezni, hogy ki idézte ezt elő. Nem lehet elvárni , hogy kibújjon a bőréből, és egészen más politikát folytasson. Erre Gyurcsány és az MSZP politikai elitje képtelen. Ezért kellene az embereket előre hozott választásokon megkérdezni: kiben bíztok, kitől várjátok a megoldást?

 – Melyek a legfontosabb feladatok, amit végre kéne hajtani az országban?

 – Két témában kéne gyorsan lépni, ám egyik sincs benne a mostani költségvetésben. Az egyik, hogy a külföldiekkel szemben meg kell védeni a magyar gazdaságot. Nyoma sincs annak, hogy a magyar termelőt, dolgozót megvédenék. A külföldi tőke ugyanúgy szabadon garázdálkodhat Magyarországon 2009-ben, mint ahogyan tette korábban is. A multikat meg kell adóztatni. És ameddig a válság tart, addig nem szabad elbocsátaniuk embereket. Moratóriumot kellene az elbocsátásokra elrendelni. A másik, hogy húsz éve egymillió ember nagyon jól él, kilencmillió pedig vegetál, vagy rosszul él, és mégis ez a kilencmillió fizeti meg a kormány hibáinak az árát. Ennek véget kell vetni. Nem a melós pénzét kell befagyasztani, hanem kevesebbet kell adni az állami luxusra. Az SZDSZ-t már régen ki kellett volna zavarni az állami vállalatok felügyelőbizottságaiból, nincs ott mit keresnie. A költségvetés keresztülerőltetése nagyon súlyos társadalmi feszültséget fog eredményezni.

 – Pedig jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy a felelősöket nem fogják megbüntetni.

 – Múltkor Szerencsen találkoztam egy emberrel, a szerencsi cukorgyárban dolgozott, amit bezártak, munkanélküli lett. Elhelyezkedett a szerencsi csokoládégyárban, az is megszűnt, újra munkanélküli lett. Nyitott egy kis boltot, de megjelentek a multik, és a boltját tönkretették, nem tudta felvenni a versenyt. Most ott áll munka nélkül, semmi nélkül, és ezzel az emberrel senki nem törődik, nincs rá az államnak szüksége.

 – „Nekünk jutott Marx, ők kapták a tőkét” – ezt ön nyilatkozta az MSZP-vel kapcsolatban, mikor a rendszerváltás után a szinte teljes MSZMP-vagyont a szocialisták megszerezték. Mit jelent ma a baloldaliság Magyarországon?

 – Az MSZP nem baloldali párt. Nem a kisemberek, a bérből és fizetésből élők érdekeit képviseli. A baloldaliságot ürügyként használják fel, mert tudják, Magyarországon baloldalinak lenni ma még politikai értéket jelent. Az MSZP a vörös színt is visszavette, és azon se csodálkoznék, ha Gyurcsány vörös lobogó alatt vonulna ki május elsején. Erre is képes ez a társaság: becsapni mindenkit, hazudni az embereknek a céljuk érdekében. Magyarországon egy komoly baloldali párt van, a Magyar Kommunista Munkáspárt. A régi MSZMP szétverése az akkori pártvezetés egy részének a műve volt. Abban a pillanatban, amikor feloszlatták a pártot, Németh Miklós elfogadtatott egy kormányrendeletet, amely az MSZMP jogutódjának az MSZP-t nyilvánítja. Ezt lenyelte úgy látszik mindenki, minden oldalról, és a sokmilliárdos vagyont egyszerűen ellopták.

 – Időközi országgyűlési választásokra készül a Munkáspárt is Ferencvárosban. Milyen eredményre számítanak?

 – Munkás, tisztes dolgozó ember a jelöltünk, aki kerületi lakosként ismeri az ott élő emberek problémáit. Gyűjtjük a kopogtatócédulákat. Számunkra egyértelmű, hogy ez a gyűjtés mára értelmetlenné vált, és a demokrácia megcsúfolását jelenti. A nagy pártok a választás kampányát előre hozták a kopogtatócédulagyűjtés időszakára. A két nagy párt fizetett alkalmazottjai learatják a kopogtatócédulákat. Nagyon nehéz ezek után bármelyik pártnak is labdába rúgni. A pozitív tapasztalat az, hogy néhány éve elzavartak minket a Ferencváros lakosai, ma pedig szívesen fogadnak.

 – Lát-e esélyt az előre hozott választások kiírására?

 – Gyurcsánynak nincs ideje gondolkodni ezen, annyira el van foglalva a saját és barátai ügyeinek tisztázásával. Ha meg van ideje gondolkodni, akkor sem hajlandó lemondani. Semmi komoly hatása nem lesz ennek az időközi választásnak a magyar politikára. Az SZDSZ elveszít egy képviselői helyet, de az erőviszonyok döntően nem változnak meg. Mi arra biztatnánk az ellenzéki pártokat, fogjanak össze, sokkal többet várnék a Fidesztől is. Keményebb, határozottabb fellépést. Álljanak ki a szakszervezetek mellett. Mi is ott voltunk a közalkalmazottak tüntetésen. Sajnos nem látok esélyt az előre hozott választásokra, az MSZP nem akarja, és ebben segítségére van az SZDSZ és az MDF is.

 – Elnök úr, lesz-e még erős nemzet a magyar?

 – Vissza kell szerezni az ellopott vagyont. Én hiszek abban, ahogy ezeréves történelmünkben sokszor talpra álltunk, és most is sikerülni fog. El kell zavarni azokat a nemzetáruló vezetőket, akik eddig rossz irányba vittek bennünket.

 

Oláh János József