vissza a főoldalra

 

 

 2008.12.12. 

A szobortörvény veszélyei

A szlovákiai önkormányzatok a jövőben valószínűleg nem fogják tudni megakadályozni, hogy településeik közterületein állami hatóságok vagy más jogi személyek szobrokat vagy emlékműveket állítsanak fel. Ezt vetíti előre a településekről szóló törvény módosítását célzó javaslat, amelyet kedden második olvasásba utalt a pozsonyi törvényhozás.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) javaslata azt a jogi helyzetet szeretné megváltoztatni, amely a helyi önkormányzatoknak lehetővé teszi olyan szobrok, emlékművek felállításának megakadályozását, amelyek nincsenek semmiféle kapcsolatban az adott településsel.

 A szlovák nemzetiek nem titkolják, hogy a törvénymódosítás elsősorban Dél-Szlovákia többségében magyarok lakta településeinek az önkormányzatai ellen irányul. Előterjesztésük indoklásában konkrétan Révkomáromot említik, ahol a helyi önkormányzat már évek óta nem engedélyezi, hogy Cirill és Metód szobrát valamelyik köztéren állítsák fel. A szobor jelenleg a Matica Slovenská székházának a bejárata feletti balkonon van elhelyezve.

 Ugyancsak elítélendő példaként hozzák fel Pered falu önkormányzatát. A mintegy 3700 lakosú, döntően magyarok lakta falut a második világháború után Tesedíkovónak keresztelték el hivatalosan. A Matica Slovenská most azt szorgalmazza, hogy a településen állítsanak szobrot Tessedik Sámuelnek. A helyi önkormányzat ezt eddig megakadályozta, azzal érvelve, hogy Tessediknek a falura kényszerített nevén kívül semmi köze sincs a helyhez.

 "Cirill és Metód, akik Szlovákia, illetve Európa védőszentjei, Révkomáromban hajléktalanok, mert a helyi önkormányzat nem talált számukra néhány négyzetméternyi szlovák földet" - nyilatkozott újságíróknak a törvénymódosítás kapcsán Anna Belousovová, az SNS és a szlovák parlament alelnöke. "Égbekiáltó sérelemnek" minősítette azt a tényt, hogy a két szláv hittérítő szobra a szlovák kulturális társaság komáromi székhelyének bejárata felett van elhelyezve. "Ez az állapot tűrhetetlen" - szögezte le Belousovová, aki pártja más vezetőihez hasonlóan rendszeresen támadja a magyarokat. Amennyiben a törvényt a parlament véglegesen megszavazza, és az államfő aláírja - mindkettő nagyon valószínű -, jövő év április elsején lép életbe.

 

(forrás: bumm.sk)