vissza a főoldalra

 

 

 2008.12.12. 

Konovaljuk: Ukrajna 2 milliárd dollárt veszített a fegyvereladáson

Az ukrán fegyverek grúziai eladásának körülményeit vizsgáló ideiglenes parlamenti vizsgálóbizottságnál kijelentették, hogy Ukrajna úgy szállított fegyvereket Grúziának, hogy azzal veszélybe sodorta saját védelmi képességét. A Korrespondent.net internetes hírportál értesülései szerint a vizsgálóbizottság ezért 2009 májusáig tervezi meghosszabbítani a tevékenysége határidejét.

 Igor Alkeszejev (KPU) a bizottság alelnöke december 8-án kijelentette, hogy a további vizsgálatokat indokolja a szomáliai kalózok által fogvatartott tankokat szállító ukrán teherhajó ügye is, hiszen mindenképpen tisztázni kell, hová is tartottak valójában a fegyverek. A bizottság tagjai ezenkívül egy határozattervezetben tervezik kérvényezni az ukrán fegyverek grúziai exportálásának ideiglenes betiltását. Az eddigi vizsgálatok szerint Ukrajna 2004-től 2, 5 milliárd dollár értékben exportált fegyvereket, az állami költségvetésbe viszont ebből mindössze 500 millió dollár folyt be.

 Valerij Konovaljuk a bizottság elnöke december 9-én tervezi a parlament elé terjeszteni határozattervezetét. Állítása szerint jogi magyarázatot fognak követelni a történtekre az államfőtől, a Nemzetbiztonsági Tanácstól és a Főügyészségtől is. Konovaljuk október 28-án kijelentette, hogy az ukrán vezetőség tagjai kolosszális nyomást gyakorolnak rá és beosztottjaira, és hozzáfűzte, hogy ennek ellenére a végéhez viszik az ügyet, és kellemetlen kérdéseket fognak feltenni Viktor Juscsenko ukrán államfőnek. Konovaljuk állítása szerint sikerült olyan mennyiségű bizonyítékot begyűjteniük, ami lehetővé teszi még a legmagasabb beosztásban lévő személyek felelősségre vonását is. Viktor Juscsenko környezete határozottan tagadja a nemzetközi jogok megsértésére vonatkozó vádakat. Jurij Jehanurov védelmi miniszter december 4-én megfosztotta Valerij Konovaljukot a tiszti rangjától.

 

(forrás: karpatinfo.net)