vissza a főoldalra

 

 

 2008.12.12. 

Hadüzenet a nyugdíjasoknak

– Milyen sors vár a nyugdíjasokra az Országgyűlés döntését követően? – kérdeztük Iván László fideszes képviselőt.

– A hatalom ismét keresztül erőltetett egy olyan döntést, ami sok százezer ember nyomorúságát súlyosbítja az elkövetkező esztendőben. Azt tették, hogy eltörölték az öregségi nyugdíjak 80 ezer forinton felüli összegét. Pedig törvényerejű rendelet is van, amit meg kell változtatniuk ennek érdekében. 1997- ben ugyanis döntés született arról, hogy a 13. havi nyugdíj csökkentése nem lehetséges, az jár. Jövőre viszont háromszázezer nyugdíjas nem kapja meg ezt az összeget, és egymilliónak csökken a járandósága. A kormány ezzel a lépésével 31,8 milliárd forintot akar megtakarítani, de se gazdasági, se költségvetési kényszer nem indokolta ezt a döntést. Ráadásul jövő szeptemberig azt a korrekciós nyugdíjkiegészítő programot is felfüggesztik, amit a legalacsonyabb nyugdíjasok kaptak volna. Ez az intézkedés átlagban 15 ezer forintot vesz el az emberektől.

 – Pontosan hány embert érintenek a nyugdíjjal kapcsolatos megszorítások?

 – 830 ezer embert úgy érint, hogy több mint 600 ezer korbetöltött nyugdíjastól elvesznek átlagosan 43 ezer forintot. Ezen kívül 124 ezer korbetöltött rokkantnyugdíjasnak átlagosan 22 ezer forinttal csökkentik a jövedelmét. 77 ezer korhatár alatti rokkant nyugdíjastól pedig 23 ezer forintot vesznek el fejenként. 5,6 százalékos nyugdíjemeléssel indítottak szeptemberben, ez novemberre 3,9-re csökkent, de ma már csupán 3,1 százalék kötelező nyugdíjemelésről beszélnek. Ha ebbe beleszámítjuk az inflációt, amit 4,9 százalékosra becsülnek, beláthatjuk, hogy ezeknek az embereknek a változás borzasztó életkörülményeket eredményez. Nem csak súlyos gazdasági, pénzügyi válság van, hanem súlyos megélhetési válságot is okoznak a többségnek, akik nem a magas kádernyugdíjakból élnek. Azokat az embereket terhelik, akiknek a puszta létfenntartás is problémát jelent.

 – Az MSZP-SZDSZ hadat üzent a nyugdíjasoknak?

 – A kormány, régebben a kormánykoalíció a választásokon ágyútöltelékként használta a szegény nyugdíjasokat. A legkisebb öregségi nyugdíj összegét, ami 28500 forint, most sem fogják emelni. Pedig nagyon sok egyéb dolog is függ ettől: a családtámogatási ellátásnál, a gyermeknevelési támogatásnál ezt a nyugdíjminimumot veszik figyelembe, és ehhez számítják a kiegészítéseket. A kormány politikája következtében a magyar társadalom legyengült az elmúlt években. Megszűnt a létbiztonság, más szóval ez egy legyengült immunrendszerrel működtetett ország, ahol a legkisebb megszorítás is súlyos következményekkel járhat.

 – Az időseket sújtja az utazási kedvezmény megvonása is, amit december 1-jétől vezetnek be.

 – A MÁV-székház előtt tartottam ebben a témában sajtótájékoztatót. Az 55. életévet betöltő nőknél és a 60 év feletti férfiaknál megszüntetik a 20 százalékos utazási kedvezményt. Minden szociális érzékenységet, szolidaritást figyelmen kívül hagyva arra hivatkoznak, hogy az Európai Unióban nincs kor szerinti diszkrimináció. Aljassága, de egyben érzéketlensége is ennek a kormányzásnak, hogy éppen a legsérülékenyebb, a legtöbb sebből vérző rétegtől vonják el azt a pénzt, ami a saját maguk által keltett deficit ellentételezéséhez szükséges. Sajnos még nincs vége a kormányzati fosztogatásnak, jövő év májusára még több megszorítást eredményező meglepetés fogja érni az embereket, és ez nem riogatás. Meg kell nézni, az emberek mit tudnak vásárolni, mennyiből tudnak megélni. Ezek az emberek megdolgoztak már a tisztes megélhetésért.

 – A nyugdíjasok valóban megérdemlik a tisztes megélhetést, de akkor honnan lehet pénzt szerezni?

 – A válságkezelésnek jól bevált európai receptje van: adócsökkentés, kamatcsökkentés, növekedési programok bevezetése. Ezzel szemben a magyar kormány rossz útra tévedt, mert a megszorításokra alapoz és ellehetetleníti a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportokat. Ha a kormány valóban spórolni akar, akkor azt nem a nyugdíjasokon, hanem magán az állami szférán kell elkezdenie. Vissza kellene szorítani a korrupciót és a bürokráciát, mert az erre alkalmas jogszabályok elfogadásával jóval több pénzt spórolna meg az országnak, mint a 13. havi nyugdíj elvételével. Ezek a javaslatok 200 fős parlamentre, a miniszteri fizetések 2002-es szintre való csökkentésére, az állami cégekben helyet foglaló igazgatósági, felügyelőbizottsági tagok létszámának és fizetésének mérsékelésére vonatkoznak. A jövő évi költségvetésből egymilliárd forintot vonnak ki a nyugdíjalapból, és körülbelül ennyit az egészségügyiből. Ez önmagában is jelzi, hogy sarokszámok tekintetében is milyen megszorítások lesznek.

 – Sokan azt mondják, hogy pár éven belül összeomolhat az egész nyugdíj rendszer.

 – Ez komoly veszély, sokat gondolkozunk a megoldáson, nem csak mi, hanem szakértők sokasága is. Nyugdíjreformra szükség van, és egy gyors, az azonnali problémákat megoldani képes, rövid- és középtávú programot kell megalkotni. Most az a legfontosabb, hogy a kisnyugdíjasok ne haljanak éhen.

 

Oláh János József