vissza a főoldalra

 

 

 2008.12.19. 

A szlovák Pravda Csákyról

Felesleges volt (Ján) Kubiš budapesti kirándulása; mindössze pontot tett azok után az unalmas találkozók után, amelyeket a kormányfők, parlamenti elnökök és államfők kényszerítettek magukra - írta a Pravda című szlovákiai független napilap kommentátora, Dag Daniš.

 A lap szerint a magyar kormány világosan jelezte, hogy továbbra is észben tartja azokat a követeléseket, amelyeket Robert Fico miniszterelnök elutasított, és ezekhez makacsul tartja magát.

 "Budapest követelései a kezdetektől fogva a fejük tetejére vannak állítva. Gyakorlatilag mind a kisebbségi magyarok megerősödését célozzák meg. És ez az a terület, ahol a Magyar Koalíció Pártjáé (MKP) kellene hogy legyen a legfőbb szó. Nem Budapesté. Csákyt és Durayt megkérdezhetnénk, hogy miért nem közvetlenül Ficóval - és nem Gyurcsány révén - próbálják ezeket a témákat megoldani" - teszi fel a kérdést a jegyzet szerzője. Szerinte a válasz kézenfekvő: mert Csáky és Duray erre nem képesek. Szlovákiában mindketten kétszeresen szigetelt zárkába vannak befalazva. Nem tárgyal velük a kormány, mert mindkettőjüket (joggal) alantas provokátornak tartja. (Mikuláš) Dzurinda és (Pavol) Hrušovský (ellenzéki pártvezérek) sem tárgyalnak velük. Röviden szólva Csáky MKP-je csődöt mondott mind ellenzéki pártként, mind a magyar kisebbség képviselőjeként.

"És Budapest az a hely, ahol ezt a kóros állapotot a legkevésbé lehet gyógyítani" - állítja a pozsonyi Pravda jegyzetírója.

 

(Forrás: bumm.sk)