vissza a főoldalra

 

 

 2008.12.19. 

SZNT: össze kell fogni Székelyföld autonómiájáért

Közleményben szólította fel a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, hogy vállaljon aktív szerepet a székelyföldi népszavazások kiírásában és Székelyföld autonómia-statútumának parlamenti elfogadtatásában.

A több romániai magyar internetes oldalon is ismertetett közleményben Izsák Balázs hangsúlyozta: "Székelyföld számára az autonómia az egyetlen elfogadható jövőkép, amelyért össze kell fognia a civil társadalomnak, az önkormányzatoknak és a parlamenti képviseletnek". Az SZNT elnöke szerint "Románia akkor lehet minden állampolgárának közös hazája, ha számukra az alapvető emberi jogokat, köztük az önrendelkezés jogát egyformán biztosítja".

 Izsák Balázs tényként szögezte le, hogy az RMDSZ-nek "tizenkét év kormányzati szerepvállalás során valóban nem sikerült megteremtenie a romániai magyarság, ezen belül a székely nép jogainak intézményi garanciáit", az uniós csatlakozás pedig nem hárította el a kisebbségi jogok eltörlésének vagy beszűkítésének veszélyét.

 "Tényként kell leszögeznünk, hogy a veszélyek felsorolása nem mozgósította a magyar választókat, akik távolmaradásukkal fejezték ki, a jövőjüket nem a félelemre akarják építeni, és nem is ideiglenes politikai alkukra, hanem törvényekre, intézményekre és nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségekre" - fogalmazott az SZNT elnöke, rámutatva, hogy az RMDSZ immár nem háríthatja el az autonómiaküzdelmet a koalíciós partnerekkel szemben vállalt kötelezettségekre hivatkozva.

 

(Forrás: erdon.ro)