vissza a főoldalra

 

 

 2008.12.19. 

Ellentétek a szerb kormányban az orosz-szerb energiamegállapodás körül

Ellentéteket szült a szerb kormányban az orosz-szerb energetikai megállapodás: az orosz ajánlattal elégedetlen Mlađan Dinkić gazdasági miniszter kivonult a Gazprom orosz gázipari óriáscéggel tárgyaló szerb küldöttségből.

Dinkić szorgalmazta, hogy Belgrád kérjen "teljes körű jogi garanciát" a Gazpromtól arra nézve, hogy Szerbián keresztül halad a Déli Áramlat nevű, Oroszországot Nyugat-Európával összekötő, tervezett gázvezeték egyik ága. A kabinet azonban elutasította Dinkić felvetését, a gazdasági miniszter pedig tiltakozása jeleként három másik tisztségviselővel együtt kivonult a tárgyalóküldöttségből.

A januárban aláírt átfogó orosz-szerb energetikai megállapodás értelmében a Gazpromexport és a szerb gáztársaság, a Srbijagas együttműködésében kiterjesztik Szerbián át a tervezett Déli Áramlat gázvezetéket, illetve földalatti gáztározót építenek a bánáti Udvarnokon. Az egyidejűleg aláírt jegyzőkönyv szerint a Gazprom olajrészlege, a Gazpromnyefty mindezért cserébe megszerezheti a NIS szerb állami olajvállalat 51 százalékát. A részleteket ez év végéig aláírni tervezett egyezményekben rögzítenék.

Dinkić a sajtóhoz eljuttatott levelében hangsúlyozta: a Gazprom csak a NIS-tulajdonrész eladásáról akar jogilag kötelező érvényű szerződést kötni, a gázvezetékről és a gáztározóról viszont nem. "Amennyiben Szerbia csak a NIS eladására vonatkozó egyezményt ír alá, elveszít minden pénzügyi és jogi garanciát arra nézve, hogy egy napon jelentős gázvezeték birtokába jut" - tette hozzá a miniszter.

Dinkić és munkatársai javasolták a szerb kormánynak, hogy egyelőre a NIS 25 százalékos tulajdonrészét adják el az orosz vállalatnak, a fennmaradó 26 százalékot pedig csak a gázvezeték elkészülte után. A kabinet elutasította a javaslatot.

A Fekete-tengeren és Bulgárián keresztül érkező gázvezeték szerbiai szakaszán a januári megállapodás szerint évente 10 milliárd köbméter gáz haladna végig, s Belgrád csak az erre kivetett adóból 200 millió dolláros (135 millió eurós) éves bevételre számíthatna.

 

(Forrás: vajdasagma.info)