vissza a főoldalra

 

 

 2008.12.19. 

Beolvasott Tariceanu a PD-L-nek!

Nagy feszültségekkel indul a PSD és a PD-L kormányzati együttműködése, miután az utóbbit támogató Basescu államfő lecserélte a kormányfőjelöltet. Tariceanu közben kipakolt.

Hiteltelennek és ravaszkodónak nevezte a PD-L-t egy nagyinterjújában Calin Popescu Tariceanu, a PNL elnöke, leköszönő kormányfő. Mint ismeretes, a PNL a mostani konstelláció szerint ellenzékbe kényszerült, s az oppozíció vezetője Tariceanu lehet. Ilyen minőségében beszélt a sajtónak, jelezve: a mostani választások után a PD-L soha nem is akart tárgyalni érdemben a kormányzásról a PNL-vel. Szavai szerint a PD-L már december 1-én tudta, hogy a PSD+PC-vel akar kooperálni, újjáalakítva a FSN-t. Tariceanu állítja: valójában csak egyszer tárgyalt velük, azaz a PNL-vel kormányzásról a PD-L, s akkor sem volt semmi konkrétum. „Megkérdezték, hogy a PNL hajlandó lenne-e velük kormányra lépni, elvileg igent mondtunk, utána soha többé semmi reakciójuk nem volt” – mondta. Beszélt a D. A. Szövetség kezdeteiről is. Szerinte annak idején a PSD éppen Basescu pártjának, a PD-nek a megsemmisítésén dolgozott. „Ekkor jött hozzám Basescu, mint egy megalázott, kivert, üldözött kutya, s azt kérte, hozzunk létre valamilyen szövetséget, s próbáljuk ebben közösen fellépni” - fogalmazott Tariceanu (képen) arról a Basescuról, akivel kséőbb esküdt ellenségek lettek. Ami az RMDSZ-szel való további együttműködést illeti, Tariceanu azt mondta: „keserű szájízt hagyott bennem, hogy az RMDSZ a mostani választások után előbb hozzánk jött, aztán minden pártra megpróbált ráakaszkodni”. Szerinte így nehéz lesz akár ellenzékben is együttműködni.

Tariceanu nyilatkozata után pár órával - azaz ma - aztán újabb nagy meglepetéssel szolgált Basescu államfő. Tudatta, hogy mivel az eddigi kormányfőjelölt, Theodor Stolojan úgymond visszaadta mandátumát, immár a PD-L elnökét, Emil Bockot jelöli kormányfőnek. Stolojan arra hivatkozva vonult vissza, hogy zavarja a PSD jelenléte a kormányban. A legtöbben azonban állítják: valójában Basescu van a háttérben, aki előbb felhasználta a PSD által elfogadhatóbb Stolojant arra, hogy a PSD és a PD-L megegyezhessen a közös kormányzásról, majd amikor a paktum létrejött, végül előhozakodhatott saját emberével, Bockal. Minden esetre a változtatás váratlanul érte a PSD-t is, amelyik saját miniszterelnök-jelöltjének félretolása és Stolojan jelölése miatt sem volt boldog, de most, a Boc-fordulat miatt kifejezetten dühös. Mindez máris súlyos ellentéteket szül a PSD+PC és a PD-L alkotta koalícióban.

 

(Forrás: erdon.ro)