vissza a főoldalra

 

 

 2008.12.19. 

Ingatlanpanama a Terézvárosban is?

Illés Zoltán, a Fidesz terézvárosi elnöke szerint, feltűnő a hasonlóság a VI. kerületi Andrássy úti paloták eladása és a VII. kerületi ingatlanbotrány között.

 – Tizennyolc évvel a rendszerváltás után, a privatizáció és áron alul értékesített ingatlanok mindenki által nyílt titokként kezelt eseteiből most az Erzsébetvárosban kirobbant egy büntetőügy. Képviselő úr, elkezdődött valami?

 – Nem vagyok túlzottan optimista ebben a kérdésben. Vannak olyan ügyek az elmúlt tizennyolc évben, amelyek kiderültek, majd eltussolták őket. Ott van a Postabank, ahol a milliárdos veszteség fő felelőse kapott nyolcmillió forint körüli büntetést, ennyivel megúszta. Ott vannak az autópálya-építési ügyek, ahol a gyanúk s becslések szerint, körülbelül az 50 százalékát a kilométerekre szánt pénznek ellopják. Ehhez képest nem történik semmi. Másrészt egy sor olyan bűncselekmény gyanú van, ami a privatizációt körüllengi, a kilencvenes évektől napjainkig. Az erzsébetvárosi ingatlanpanamákat illetően, ami 2003 óta zajlik, nagyon érdekes személyi összefüggéseket lehet felfedezni. Hunvald György volt a VII. kerületben az alpolgármester, és akkor a vagyongazdálkodás területén olyan emberek tevékenykedtek, mint Verók István, aki jelen pillanatban a VI. kerület polgármestere. Érdekes csapatot állított össze a vagyon, mint konc megszerzése. Ezek az emberek jól ismerték egymást. Ott van Ungár Klára, aki a VII. kerületben tevékenykedett vagyongazdálkodás kapcsán, most pedig Verók Istvánnál a VI. kerületben vagyongazdálkodási tanácsadó. Ha megnézzük a konkrét történéseket, személyektől függetlenül, kísérteties hasonlóságot mutatnak a két kerület ügyei. A VII. kerületben történt két letartóztatás, egyrészt a gazdasági bizottság SZDSZ-es elnökét, valamint a pénzügyi bizottság szintén SZDSZ-es elnökét vették őrizetbe. A gyanú szerint hozzájárultak házak, lakások értéken aluli eladásához. A módszer ugyanaz, amit a VI. kerületben is használtak, használnak. Végy egy céget, amelynek van joga értékbecslést adni, ezt tekintsd hivatalosnak. Ez a cég jóval értéken alul becsülje meg az ingatlant, mondjuk, másfélmilliárd helyett háromszázmillió forintra. Persze ezt versenyeztetni kellene, amit nem tesznek, és ez törvényellenes. Ha lakók vannak az ingatlanban, nekik nem adnak elővásárlási jogot, ami szintén törvénytelen. Egy project cég megveszi az épületet, majd továbbadja a háttérben álló off-shore cégnek. Ez bizonyára több helyszínen zajlott ilyen formában. Ami megdöbbentő, hogy a VI. kerületben a hatóságok, elsősorban is az ügyészség, nem tesznek semmit, holott ugyanilyen elvek alapján sikkasztottak. Nálunk volt még tettenérés is, mikor két ember 18 millió forint korrupciós pénzt adott át. Ez elég lett volna ahhoz, hogy eljárást kezdeményezzenek.

 – Miért van az, hogy az Erzsébetvárosban intézkedik a rendőrség, más kerületben viszont nem? Holott nem lenne nehéz ezeket az ügyeket felgöngyölíteni.

 – Csupán feltételezéseimet tudom kifejteni. Mi tettünk lépéseket. 2004 óta folyamatosan a rendőrséghez és ügyészséghez fordulunk az MSZP-SZDSZ-es gyanús ügyletek miatt. Futó Barnabás, ismert büntetőjogász képvisel minket. Terézvárosban miért nem ugyanazzal a mércével mérnek, mint a VII. kerületben? Azt gondolom, hogy az erzsébetvárosi MSZP-SZDSZ belháború, pestiesen szólva egymás nyírása húzódhat meg a háttérben.

 – A kötelező pályáztatás mellőzésével törvénytelenséget követ el az önkormányzat, de mi a következménye annak, ha már eladták, esetleg lebontották az áron alul megszerzett épületet?

 – Az igazság mindig lassabban érkezik, mint a galádság, a bűn mindig gyorsabb az erénynél. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a szerződések csalárd módon születtek meg, abban az esetben semmisek, mindennel együtt, ami belőlük következik. Akkor a vevő bukott a dolgon. Akkor, ha az épületet eladták, lebontották, és helyette mást épített a kétes vevő, az önkormányzatot kár érte, és elindul egy újabb pereskedés. A végső megoldás évek múltán – jó esetben – az lehet, hogy az újonnan megépült ház az önkormányzat tulajdonába kerül. Persze ezek a perek roppant nehézkesek és bonyolultak. Jobb lenne, ha a bűnüldöző szervek megelőznék ezeket. A rablók, a tolvajok mindig a gyors munkát szeretik, hogy ne lehessen helyrehozni a történteket.

 – A nagy biznisz végrehajtói a képviselőtestület és a bizottságok szavazataival, döntéseivel védik le magukat.

 – Nyilvánvaló, hogy az önkormányzati képviselők nem mindegyike érintett ezekben az ügyekben, vagy nincs rálátása a dolgokra. Ezeket általában a vezetőség koordinálja. Viszont kiadják a parancsokat az egyszerű képviselőknek, ami persze nem mindenkinek tetszik, hogy törvénytelenségekbe rángassák őket. Ezek az ügyek politikai vagy személyi sértettségből szoktak nyilvánosságra kerülni. Az ellenzék betekintése mindig korlátozott.

 – A kerületek mindenüket elprivatizálták tizennyolc év alatt.

 – Óriási probléma volt a privatizáció. A lakások eladása ésszerűtlenül ment végbe. Nyugaton az a helyzet, hogy bérelni lehet a lakásokat. A bérlő fizeti a bérleti díjat, az önkormányzat, vagy a magánszemély, akinek a tulajdonában van az épület pedig kötelezettséget kell hogy vállaljon a felújításokra, a külső és belső karbantartásra. Jelen pillanatban egy rossz privatizációs gyakorlat miatt a házak szétrothadnak, mert nincs pénzük az embereknek a felújításokra. A másik gond az, hogy az embereket kisemmizik, és a házakat eladják off-shore cégeknek, amelyek áron alul megveszik, és a nemzetközi piacon magas hozammal értékesítik az ingatlant. Az önkormányzatok elesnek a bevételektől, ezáltal nem tudják finanszírozni a saját tevékenységeiket.

 – Az ön közreműködésével környezetvédelmi bűnmegelőző konferenciát tartanak. Melyek a rendezvény legfontosabb témakörei?

 – A nemzetközi konferencia a környezetvédelmi bűncselekményekről szól. A veszélyes hulladékok illegális elhelyezése, a védett természeti értékek, növény- és állatfajok illegális szállítása, ezek pusztítása. Továbbá a környezetvédelemmel kapcsolatos más bűncselekmények, mint a víz szennyezése. Ezekre a területekre a rendőrségnek, a titkosszolgálatoknak nagyon oda kell figyelni, mert a maffia szemében a fegyver- és drogkereskedelem mögött a harmadik legértékesebb pénztermelő ágazat a hulladékáru elhelyezése. Erről szól a konferencia.

 

Oláh János József

(Forrás: Magyar Fórum, 2008., 50. szám)