vissza a főoldalra

 

 

 2008.12.19. 

Lomnici: példátlan a helyzet

Már elindultak a káros folyamatok az igazságszolgáltatásban, és ha nincs elnök, ezek tovább folytatódnak – mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) volt elnöke, annak kapcsán, hogy ismét nem sikerült a parlamentnek megválasztania az új legfőbb bírót. Lomnici szerint a helyzet nemzetközi szinten is példátlan, de biztos abban, hogy legkésőbb jövő tavasszal már lesz új vezetője az LB-nek.

– Amikor Baka András előző LB-elnökjelöltet leszavazták, ön azt mondta, hogy félti az igazságszolgáltatást a politikától. Beigazolódni látszik az aggodalma, hiszen a szocialisták szakmai érvek híján, politikai indíttatásból nemmel szavaztak Havasiné Orbán Máriára.

– Nemzetközi viszonylatban egyedülálló, hogy hazánknak nincs főbírája. Az elmúlt fél évben olyan negatív jelenségek ütötték fel a fejüket, amelyek azelőtt nem léteztek. Vezetők fordultak egymás ellen, találkozhattunk fegyelmi kezdeményezésekkel, aláírásgyűjtéssel, szakmai köntösbe bújtatott, nyilvánosság elé vitt vitákkal. Önmagában az, hogy már fél éve nincs elnök, nagyon káros folyamatokat indít el, hiszen ha a vezetők egymással rivalizálnak, akkor nem a fő tevékenységre koncentrálnak.

 – Hogyan értékeli a szocialisták viselkedését és az érveiket?

– Mivel jelenleg is bíróként dolgozom, politikai kérdésekről a jogszabályok értelmében nem nyilatkozhatom.

 – Több olyan vélemény is napvilágot látott, amely szerint a cél a bíróságok feletti politikai ellenőrzés megszerzése. Mi erről a véleménye?

– A bíróság kezében rendkívül nagy hatalom összpontosul. Sokan úgy gondolják, hogy a bírósági vezetők vagy közvetve a politika befolyással lehet az ítélkezésre. Egy tudományos vizsgálat, amelynek eredményét nyilvánosságra is hoztuk, rögzítette, hogy a bírói szervezet az elmúlt években intakt maradt. Lényeges, hogy ez a jövőben is így legyen.

 – Havasiné Orbán Mária szerint az igazságszolgáltatás reformját már tegnapelőtt meg kellett volna kezdeni. Egyetért ezzel?

-1997-ben elfogadtak már egy reformtörvényt, szakmai és politikai konszenzus azonban nem volt mögötte. Az általunk felkért kutatók szerint ez nem vált be, ezért a reform megreformálása vált szükségessé. A törvénymódosításra vonatkozó javaslatokat még a tavasszal átadtam az Országgyűlés elnökének.

 

(Forrás: Magyar Hírlap)