vissza a főoldalra

 

 

 2008.02.01. 

A metrót fúrjátok, ne a Fradit!

     Beszélgetés Boros Bánk Leventével (politológus, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének alelnöke)

 – Egy ország reménykedett abban, hogy végre pont kerül a Ferencváros évek óta tartó pénztelenségére, és az angol befektetők konszolidálják, újra Európa élmezőnyébe vezetik a zöldfehér klubot. Tévedtek, ugyanis a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács nemet mondott az angolok pályázatára. A klub vezetői, szurkolói megdöbbentek a hír hallatán. Mi történik a Fradinál?

 -A Fradi 10 éven keresztül hatalmas adósságokat halmozott fel, elsősorban a labdarúgásnak köszönhetően. Ez az adósság két dologból áll össze, a klub adóssága, másrészt a ZRT üzemeltető társaságnak a felhalmozott hiánya. Ez a halmaz durván 2 milliárd forintot tesz ki. Sok elképzelés született, hogyan lehetne ezt rendbe tenni, végül is az a döntés született, hogy egyetlen megoldás, ha a Ferencváros által használt ingatlant értékesíti az állam. Több tender került kiírásra, gyakorlatilag az eddigi utolsó pályázatig érdemi ajánlatot nem kapott a Fradi. Különböző kalandor cégek jelentek meg, volt, akinek nem volt pénze, olyan is akadt, aki csak az ingatlanra utazott, komoly ajánlat nélkül. A Fradi Üllői úti ingatlanjára 2005 óta immár ötödször írtak ki pályázatot. Az első két alkalommal még csak a vagyonkezelői jogot kínálták fel, de a legutóbbi három alkalommal: az elmúlt év júniusában, szeptemberében és novemberében már a terület tulajdonjogáért is harcba szállhattak az érdeklődők. Az angolok az utóbbi fél évben bukkantak fel, legutóbb minden feltételnek megfeleltek, így a pályázatot kiíró Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) érvényesnek minősítette jelentkezésüket. Az új állami vagyonkezelő, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács ennek ellenére mégis eredménytelennek ítélte a benyújtott pályázati anyagot. A sok negatív tapasztalat után úgy érezzük, olyan befektetőjelölt jelentkezett a Ferencvárosi Torna Clubnál, amely mind sportszakmai, mind ingatlanhasznosítási tapasztalattal rendelkezik. A Kevin McCabe, skót üzletember által fémjelzett Esplanade Real Estate Kft. Komoly és hiteles ajánlatot tett az ingatlan és az FTC labdarúgó- csapatának megvételére. Elképzeléseik és ajánlatuk élvezik a Ferencvárosi Torna Club támogatását, és nem utolsósorban a Ferencváros szurkolóinak bizalmát. 2008. január 16-án azonban a Magyar Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács – vitatott indokok mentén – nem fogadta el ezen cég pályázatát.

 – Hogyan lehet, hogy először érvényes volt a pályázat, utána meg érvénytelen?  

-Egyrészt kommunikációs gondok merültek fel az állam és a brit befektető között. Az állam azt állítja, hogy a befektetők hibáztak, illetve azt, hogy a KVI, mely először érvényesnek minősítette a pályázatot, az is hibázott. Nem biztos, hogy én vagyok, aki ennek eldöntésében kimondjam az igazságot, de az biztos, hogy a szívemhez az angol vonal közelebb áll. Viszont, ha az állam tevékenységét nézem, különösen a Gyurcsány-kormány időszaka alatt, a Fradinak csak ártottak. Volt mikor passzívan viselkedtek, sokszor viszont a Ferencváros ellen cselekedtek. Az állam vezetőinek ezt üzenem, az egyik transzparensünk szövegét idézve: A metrót fúrjátok, ne a Fradit!

Ugyanezen ingatlanokat más csapatok szinte ingyen megkapták az államtól.

 -Diszkriminatívan kezelték az egyesületet, hiszen addig, amíg más fővárosi klubok használatában lévő ingatlanok magánkézbe adása jelképes 1 forintért (Vasas) vagy teljesen ingyen (Honvéd) történt, addig az FTC ugyanezt az állami gesztust sem kapta meg.  

-A Pénzügyminisztérium épülete előtt megtartott tüntetéseteken ingatlanspekulációt emlegettél. Mire alapozod ezt a kijelentést?  

– Az a gyanúnk, és ez addig fent fog állni, amíg nem rendeződik a klub helyzete. Világosan kell látni, hogy az elmúlt öt pályázat során az ingatlan értéke lejjebb ment, a Fradi pedig csőd közeli helyzetbe jutott. Az a régi összeesküvés-elméletünk felújult, hogy magukat még meg nem mutatott körök arra játszanak, hogy valóban tönkretegyék a Ferencvárost, és ezután nem kell a labdarúgással tovább foglalkozni, ami pluszkiadást jelentene, így áron alul hozzájuthatnak az ingatlanokhoz. Ez az FTC teljes megszűnését jelentené. Elképzelhetőnek tartjuk, hogy valamely kormánypárthoz közeli ingatlanos cég ezt a folyamatot kezdte el.

 – Mikor kezdődött a Ferencváros hanyatlása?

 – Sok mindenki vert szeget a Fradi koporsójába. A BL-szereplés egy fontos mérföldkő, ahonnan lehet számolni a jelentős hanyatlást. Akkor hatalmas összegek áramoltak a csapathoz, amihez a vezetők dilettantizmusa, szakmai rutintalansága, az állam rossz szerepvállalása segítette elő azt a helyzetet, ahol most tartunk. Ebbe Várszegi Gábornak is jelentős szerepe van, mint ahogy felelőssége van valamennyi elnökségnek és elnöknek. Ez a folyamat hasonló ahhoz, ami az egész országban tapasztalható, tehát azt lehet mondani, a Fradi tükörképe az országnak.

 – Ami Rákosinak nem sikerült, az sikerült a mostani vezetésnek?

 – Ezt sokan szokták mondani, de bízunk benne, hogy most sem fog sikerülni. Mi biztos, hogy ezért fogunk küzdeni. Bár tegyük hozzá, most sokkal nagyobb esély van a Fradi megsemmisítésére, mint Rákosinak.

 – Szimpatikus volt az osztrák Rapid szurkolóinak jelenléte a tüntetésen.

 – Hagyományosan jó kapcsolatunk van a bécsi zöld-fehérekkel. Egymás meccseire is el szoktunk utazni, szurkolni. Gyakran jöttek ki hozzánk NB II-es labdarúgó-mérkőzésekre, támogatni minket. Köszönjük nekik, hogy a Pénzügyminisztérium előtt is ott voltak, ez fordítva is így lenne, és köszönjük mindazoknak, akik részt vettek a tüntetésen. Ismét bebizonyítottuk azt, ami számunkra eddig is természetes volt, de immár a közvéleményben és az állami szereplőkben is tudatosodhatott: a Ferencváros tábora büszke, tudatos, összetartó, fegyelmezett és szeretett klubjáért minden körülmények között kiáll. Mindez napjaink Magyarországán – sajnos – ritka, de pontosan ez az, amiért a Fradi és a Fradi-tábor az, ami. Egy fogalom, egy család, egy érték, egy közös akarat – valami, amit meg kell őriznünk.

 – Mit tartalmaz a petíció, amit átnyújtottatok a Pénzügyminisztériumban?

 – Ez a petíció egy nagyon udvarias formában megírt kérés a kormányzat felé. Nyomást akarunk gyakorolni a kormányra, mivel utolsó utáni pillanatban vagyunk. A Fradi megmenekülése érdekében most minden perc számít. Arra kértük Veres pénzügyminiszter urat, ne hátráltassák a Ferencváros megmenekítését, oszlassa el az ingatlanspekulációra és az FTC tudatos tönkretételére vonatkozó gyanúnkat. Kértük továbbá, hogy a meghívásos pályázatra kizárólag olyan cégeket hívjanak meg, amelyek a korábbi, sikertelen tenderek során már tettek ajánlatot.

 – Mindannyian szurkolunk a Fradiért. Köszönöm a beszélgetést.

 Oláh János József