vissza a főoldalra

 

 

 2008.02.01. 

Újvidék is díszpolgárává választotta Putyint

    Újvidék város radikális többségű képviseleti testülete a tartományi székváros díszpolgárává választotta Vlagyimir Putyin orosz elnököt. De ezzel a cirkusz még nem ért véget. A szerbiai városok szinte versenyeznek az orosz elnök iránti elismerés megadásában, s egymás után választják díszpolgárukká Vlagyimir Putyint. Így fejezik ki hálájukat a szerbek a nagy támogató Koszovó-politikájáért. Ha így megy tovább, Putyin utolérheti az ebben verhetetlennek hitt Titót. Annak idején ugyanis minden nagyobb jugoszláv város díszpolgárai között akarta tudni Josip Broz elnököt.

Zombornak, Verbásznak, Apatinnak, hogy csak a vajdasági városokat említsük, már díszpolgára lett Putyin. De készülnek más a javaslatok is. Nagykikinda is közéjük állna.

A városi képviseleti testületek döntése nem megy kemény viták nélkül, legtöbb helyen ugyanis szembeszállnak a radikálisokkal, a szocialistákkal és a szerb kormányfő Szerbiai Demokrata Pártjával – e három párt a leggyakoribb kezdeményező - , hogy megállítsák a Putyin-mánia terjedését, amely mindinkább egy bohózatra kezd hasonlítani.

Valamikor nem ment ilyen könnyen a díszpolgári cím megadása. Belgrád például legutóbb 1985-ben adományozta e kitüntetést Julius Nyerere akkori tanzániai elnöknek. Ám a szerb főváros díszpolgárai között olyanok is vannak, akikkel most a város nemigen dicsekedne. Nicolae Ceausescu, Leonyid Brezsnyev, Kim Ir Szen, Edward Gierek. De itt van a kevésbé kínos Hailé Szelasszié – aki 53 éven át magánbirtokként kormányozta Etiópiát - , Norodom Szihanuk, kambodzsai király vagy az el nem kötelezettek mozgalmának alapítói, vezetői Nehrutól Nasszerig. Hosszú és vegyes a lista.

 (Forrás: vajdasagma.info)