vissza a főoldalra

 

 

 2008.02.01. 

20 éves az Erdély Művészetéért Alapítvány!

Az alapítvány 1988. március 30-án alakult, azzal a céllal, hogy az erdélyi magyar kultúra, főként a kortárs képzőművészet, értékeinek anyaországi bemutatását segítse elsősorban olyan művészek számára, akik szülőföldjükön, Erdélyben élnek, és alkotnak. Feladatuknak érzik a XX. századi kiemelkedő erdélyi alkotóknak megismertetése az anyaországi közönséggel (Incze János, Leiter Artúr, Macskássy József, Nagy Pál, Sükösd Ferenc, Szalay Lajos, Szécsi András, Szervátiusz Jenő, Varga-Nándor Lajos, Zsögödi Nagy Imre, stb). 1991-ben nyitották meg a Vármegye Galériát, megteremtve ezzel az erdélyi művészek tematikus galériáját Budapest belvárosában.

Az elmúlt húsz esztendőben több száz művésznek rendeztek egyéni és csoportos kiállítást. Négy éve otthont adnak a Szervátiusz Jenő-díj kitüntetettjeinek az önálló bemutatkozásra. Megismertették a hazai közönséggel legjelentősebb kortárs alkotókat, a hagyományos erdélyi fa- és linómetszőket, textil- és fotóművészeket és a korondi székely fazekasságot is.

Tevékenységük megtekinthető a www.varmegyegaleria.hu honlapon.

Megnyitóikat kulturális eseménynek szervezik. Ilyen alkalmakkor az erdélyi irodalmi és zenei alkotásokból adnak ízelítőt, ismert előadóművészek tolmácsolásában. Tevékenységük fontossága melletti kiállásként megnyitóinkat neves közéleti személyiségek vállalják fel. (Pl.: Kányádi Sándor, Konrád György, László Gyula, Nemeskürty István, Páskándi Géza, Sütő András, Tőkés László).

A művészek bemutatását katalógusok kiadásával is segítik. A kiállítások megrendezéséhez a Magyar Nemzeti Galéria munkatársai nyújtanak szakmai segítséget. A Vármegye Galéria 1991 óta hivatalos résztvevője a Budapesti Tavaszi Fesztivál és Budapesti Őszi Fesztivál rendezvénysorozatának.

A Millenniumi esztendő óta működtetik a Vármegye Szalont a galéria tevékenységét kiegészítve kulturális rendezvényeknek, író-olvasótalálkozóknak, CD-, könyvbemutatóknak, kamara-kiállításoknak, sajtótájékoztatónak ad helyet.

2001-ben megnyitották a galéria udvarán a Millenniumi Erdélyi Szoborkertet Szervátiusz Tibor szobraiból, mely speciális színfoltja Budapest belvárosának.

 

Tervezett bemutatók:

2008. március 19.

Dinnyés József 60 éves

Vármegye Szalon

CD bemutató

2008. március 25. – 2008. május 20.

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Vármegye Galéria

Páll Lajos festőművész

jubileumi kiállítása

2008. május 20. – 2008. október 4.

Erdélyi Csillagok

Vármegye Galéria

20 éves az Erdély Művészetéért Alapítvány

csoportos kiállítás-sorozat

2008. november 5. – 2008. november 30.

Magyar Trikolór

Vármegye Szalon

a Nemzet naptára 2009. bemutató, díjkiosztás, fotókiállítás a díjnyertes képekből

2008. november 10. – 2008. november 30.

Somogyi Győző Magyar Hősök című kiállítása a Szervátiusz  Jenő-díj átadása alkalmából

2008. december 3. – 2009. január 30.

Agyagból épülő világ

Kárpát-medencében alkotó keramikusok kiállítása

 Cím: Bp. V.ker., Vármegye u. 11. (Megközelíthető a 7-es, 73-as, 78-as, 112-es, 239-es autóbusszal és a Ferenciek terétől a 3-mas metróval.)

 szerk.