vissza a főoldalra

 

 

 2008.02.01. 

Legyen párbeszéd az iszlámmal

A Páli évre való tekintettel Törökország püspökei az egységre és az iszlámmal folytatott párbeszédre szólítják fel a keresztényeket.

 „Mielőtt katolikus, ortodox, szír-, örmény-, káld szertartású hívek, vagy protestánsok lennénk, keresztények vagyunk” – állapítják meg pásztorlevelükben a püspökök. Ne engedjük, hogy a közöttünk lévő különbségek az egység rovására menjenek. Szükség van a keresztény közösségek közötti kapcsolatok megerősítésére, annál is inkább, mivel a muzulmán Törökországban kisebbséget képviselnek.

 Ez a helyzet, amely bizonyos szempontból emlékeztet a szétszóratásban élő első keresztény közösségek életére, még inkább arra késztet bennünket, hogy világosabban elmélyítsük identitástudatunkat – hangzik a törökországi püspökök buzdítása.

Ez ugyanakkor nem zárja ki a más vallásúakkal folytatott párbeszédre való nyitottságot. A muzulmán hívek kiváltságos helyet foglalnak el a vallásközi párbeszédben. Fokozni kell velük az együttműködést a minden napi életben, valamint a vallási tapasztalatról folytatott párbeszédet és a teológiai véleménycserét. A nyitás nem azt jelenti, hogy félretesszük saját vallási meggyőződésünket, hanem azt, hogy önazonosságunk megőrzésével párbeszédet folytatunk – írják a törökországi főpásztorok a közelgő Szent Pál-évre való tekintettel közzétett körlevelükben. (Képen Benedek pápát fogadják a törökországi hívek.)

 

(Forrás: Vatikáni Rádió)