vissza a főoldalra

 

 

 2008.02.01. 

Nemzetközi konfliktushelyzet Herszon megyében

Nemzetközi konfliktushelyzet alakult ki az ukrajnai Herszon szomszédságában, ahol orosz tengerészgyalogosok vonultak fel ukrán bírósági végrehajtókkal szemben, akik egy világítótornyot akartak lefoglalni.

A törvényszéki végrehajtók az Orosz Haditengerészet egyik ukrajnai bázisának Mars-75 fedőnevű rádiónavigációs állomásán álló világítótornyot akarták még a hónap közepén egy hatályos bírósági ítéletnek megfelelően ukrán fennhatóság alá helyezni, amikor váratlanul egy szakasz orosz tengerészgyalogos fogott rájuk fegyvert. Az elit katonákat direkt erre az alkalomra dobták át a szóban forgó objektumra állandó állomáshelyükről.

Ugyanekkor az úgynevezett ukrán Egyetemista Testvériség egy teherautónyi fegyvertelen civil csapatot küldött a végrehajtók segítségére, akik letáboroztak a bázis bejáratánál, s kitűzték az ukrán zászlót. A tengerészgyalogosok és a civilek azóta is farkasszemet néznek egymással. Az Orosz Fekete-tengeri Flotta egyik illetékese provokációként értékelte az incidenst. Leszögezte, hogy az orosz bázisokon lévő objektumok jogi helyzete nemzetközi tárgyalások tárgyát képezi, s ebben a témában semmilyen civil bíróság nem illetékes. Ukrajnában - beleértve a Krímet - a múlt év folyamán többtucatnyi bírósági ítélet született az ország területén az orosz katonai bázisokon álló világítótornyok és egyéb hidrográfiai objektumok ukrán fennhatóság alá való visszahelyezése tárgyában. (A térképen pirossal jelölt rész: Herszon megye.)

 (Forrás: Kárpátinfo.net)