vissza a főoldalra

 

 

 2008.02.08. 

Az élet tisztelete a civilizáció mércéje – mondta a pápa

A Szentatya a február 3-i, vasárnapi Úrangyala imádság alkalmából mondott beszédében megemlékezett az Élet Napjáról, amelyet ezen a vasárnapon tartottak Olaszországban. A pápa megdöbbenésének adott hangot az újabb iraki erőszakhullám miatt.

A Szent Péter téren jelen lévő több mint 40 ezer hívő között  voltak az egyházi életvédő szervezeteknek a képviselői is. Négy római egyetemi klinika dolgozói közös dokumentumot jelentettek meg, amelyben a meg nem született gyermekek védelmét szorgalmazzák.

 A Szentatya beszédében hangsúlyozta: egy nép kultúráltsága, civilizált  volta azon mérhető, hogy mennyi lehetősége van arra hogy az életet szolgálja, és mennyire képes élni ezekkel a lehetőségekkel.  Mindenki érezze kötelességének, hogy saját lehetőségeinek, és hivatásának megfelelően az életet szeresse és szolgálja – kérte beszédében Benedek pápa.

 Az élet továbbadásának és ápolásának helye a család mondta a Szentatya, aki megemlékezett arról is, hogy Kelet- és Dél-Ázsiában élő népek – így Vietnám Kína és Korea – a napokban ünneplik a holdújévet. Ez az ünnep hagyományosan a családok együttlétének az ünnepe is, mondta, és reményét fejezte ki, hogy az említett nációk megőrzik ezt a szép és értékes tradíciót. Ez a hagyomány – vagyis a családi élet szerepének értékelése – a javukra válik és követendő példát jelent azoknak a népeknek is, amelyek már megfeledkeztek erről.

 Az Angelus imádság után Benedek pápa megdöbbenésének adott hangot az újabb iraki erőszakhullám miatt. Úgy tűnik, hogy Irakban a gonoszságnak és az ezzel együtt járó fájdalomnak nincs határa- fogalmazott a Szentatya, és Isten békéjét kívánta a sokat szenvedett népeknek.

 A Szent Péter téren jelen volt egy Kenyából érkezett csoport is, akiket a pápa külön is köszöntött. Reményét fejezte ki, hogy Kenyában hamarosan béke lesz, hiszen a konfliktus sok áldozatot követelt már.

 A Szentatya röviden ismét megemlékezett a Megszentelt Élet napjáról is, amelyet február 2-án tartanak. Hálát adott Istennek a szerzetesekért és szerzetesnőkért, akik által az egyház és a világ „mérhetetlen gazdagságot” tapasztalhat meg.

 (Forrás: Magyar Kurír)