vissza a főoldalra

 

 

 2008.02.08. 

Hugo Chavez újabb győzelme

Mint mindnyájan jól tudjuk, a szerencse forgandó. A politikában is. Hugo Chavez venezuelai elnök népszavazási kezdeményezését december elején, ha hajszálnyi többséggel is, de leszavazták. Ez kellemetlen vereség volt a számára a „bolivári szocializmus” kiépítése felé vezető úton. Most azonban ismét sikerült magára irányítania a világ figyelmét, és diadalt aratnia. A szomszédos Kolumbiában harcoló marxista fegyveres csoport - ismert spanyol rövidítése: FARC /Forradalmi Kolumbiai Fegyveres Erők/ - fogságában sínylődő két nőt sikerült kiszabadítania. No nem valami kommandós akció keretében, hanem hosszas tárgyalások után. A két hölgy – mindketten kolumbiai politikusok - 6 esztendő után nyerte vissza szabadságát, ráadásul egyikük gyermeket is szült fogságának ideje alatt. /Az apa pedig az egyik gerilla./ A gyermek azonban megbetegedett, és nyolc hónapos korában Bogotába kellett szállítani gyógykezelés céljából. Édesanyja azonban nem mehetett el a gyermekével. A szívhez szóló történet annak idején bejárta a világsajtót. Ám Hugó Chavez most közbelépett: meggyőzte a kolumbiai gerillákat, hogy engedjék szabadon két női foglyukat. Sajnos több száz ember – közöttük külföldiek is szép számmal – vannak még a baloldali gerillák fogságában.

                A legerősebb kolumbiai forradalmi szervezet, a FARC, az 1960-as években alakult, mint a Kommunista Párt katonai szárnya. Azóta, vagyis immár legalább 40 éve folytatja harcát a fennálló rendszer ellen. Tagjainak száma 18 ezer körül van, és az ország területének közel egyharmadát tartja ellenőrzése alatt – igaz, jórészt az őserdőkben találhatók a gerillák támaszpontjai. A szegénységben élő, vidéki lakosság jó része azonban támogatja az „igazságos társadalomért” küzdő mozgalmat. Két másik, kisebb baloldali fegyveres csoport is működik az országban: a Kolumbiai Nemzeti Felszabadító Hadsereg, valamint a Kolumbia Egyesített Önvédelmi Erői nevű szervezetek. Az állam élén ugyanakkor Alvaro Uribe személyében Amerika egyik hűséges szövetségese áll. És mint ilyen, a Latin-Amerikában szinte mindenütt megbukott, általános elszegényedéshez vezető neoliberális gazdaság- és társadalompolitika lelkes híve. Alvaro Uribe 2002-ben a szavazatok 53%-ával jutott hatalomra. Az erőteljes amerikai támogatásnak és beruházásoknak köszönhetően a kolumbiai gazdasági növekedés eléri az évi 5,8%-ot, és ez az arány magasabb, mint amellyel a „XXI. század szocializmusát” építő és olajban gazdag szomszédos Venezuela dicsekedhet. Másrészt viszont az egy főre eső GDP háromszor magasabb Venezuelában, és a „bolivári forradalom” eredményeképp a jövedelmi különbségek is lényegesen kisebbek.

                Mármost Uribe természetesen Chavezt vádolja a kolumbiai gerillamozgalom támogatásával. Chavez pedig úgy tekint Uribére, mint aki az amerikai imperialisták bábja. A napokban a venezuelai forradalmi vezér azzal vádolta meg riválisát, hogy Washingtonnal együttműködve merényletet akar elkövetni ellene. Ami pedig a kolumbiai baloldali fegyveres szervezeteknek nyújtott támogatást illeti, Chavez nem tagadta: rokonszenvez a hozzá hasonlóan szintén a bolivári forradalmi eszméket zászlajukra tűző mozgalmakkal. De mint mondta, határozottan elítéli az emberrablásokat, sőt a fegyveres harcot sem tartja célravezetőnek. Szerinte az immár négy évtizedes konfliktus megoldásához vezető első lépésként a FARC-ot le kell venni a terrorszervezetek listájáról. Ezt követően megindulhatna a párbeszéd a hatalom és a baloldali lázadók képviselői között. Uribe elnök azonban elutasította a javaslatot. Az elmúlt év novemberében a kolumbiai államfő felajánlotta a FARC-nak, hogy szabadon engedi a gerillamozgalom börtönben raboskodó tagjait, ha a szervezet abbahagyja a harcot, és beszolgáltatja összes fegyverét. A FARC ezt az ajánlatot nem tartotta elfogadhatónak. Semmi remény tehát a több évtizedes konfliktus lezárására. Főleg most, hogy a kolumbiai gerillák maguk mögött érzik a venezuelai elnök támogatását. De a Latin-Amerikán végigsöprő baloldali hullám is a kezükre játszik. A kontinens legtöbb államában radikális szocialista illetve szociáldemokrata kormányzat jutott uralomra az elmúlt években, némelyik közülük kifejezetten radikális húrokat penget. Dél-Amerikának elege lett az USA, a Világbank, a Valutaalap és a multinacionális nagyvállalatok gyámkodásából valamint a társadalmi különbségeket a végletekig fokozó neoliberális gazdaságpolitikából. Ezért most ismét a szocializmus felé fordulnak, igaz, annak egy sajátos, „bolivári” formájához, amely – a marxista tanítással ellentétben - elsősorban a parasztságra épít, és a nemzeti hagyományokat is mélységesen tiszteli. Jó lenne tudni, vajon Kelet-Európában mikor telik be a pohár?

                Az viszont biztos, hogy Hugo Chavez győzelmet aratott. Hónapokig tartó tárgyalások eredményeképp sikerült kiszabadítania két női túszt a FARC fogságából. Mindeközben ország-világ előtt világossá tette: az amerikai propaganda állításaival ellentétben elítél mindenfajta erőszakot! Ő a béke és a megegyezés embere! Ugyanakkor a „bolivári forradalom” lendülete sem tört meg. Az amerikaiakat és a nemzetközi pénzoligarchiát oly roppant mód bosszantó Hugó Chavez a jelek szerint szilárdan kezében tartja a hatalmat Venezuelában. Mi több, mint most kiderült, befolyása saját országának határain túl is kiterjedt. Nekünk, gyarmati sorban tengődő bennszülötteknek Chavez szocializmusával kapcsolatos minden fenntartásunk ellenére - megnyugtató tudni: nem csak mi, de a világ urai sem érzik teljesen biztonságban magukat.

 Zábori László