vissza a főoldalra

 

 

 2008.02.08. 

„Terepen” a kisebbségi parlamenti képviselők

Január 24-én az eszéki Centrál Hotelben találkoztak a horvát szábor és a kisebbségi önkormányzatok, szervezetek képviselői, hogy megvitassák az aktuális kisebbségpolitikai kérdéseket. A találkozót Nikola Mak volt parlamenti képviselő szervezte, aki megnyitójában elmondta, hogy a találkozó ötletét azért tartja jónak, mivel így a "terepen" találkozhatnak az új és a régi parlamenti képviselők a kisebbségi önkormányzatok és szervezetek vezetőivel. A találkozón részt vett Aleksandar Tolnauer (képünkön), az országos Kisebbségi Tanács elnöke is. Hozzászólásában elmondta, hogy a kisebbségi szervezetek tevékenységére, működésére szánt keret 20%- kal fog bővülni a múlt évihez képest. A négyórás találkozón a "terepen" működő összes önkormányzati és szervezeti képviselő hozzászólt a témához, különösen a németség helyi vezetői voltak és fogalmaztak meg éles kritikákat a jelenlegi képviselőkkel szemben. Dr. Szántó Tibor, a HMDK elnökségének tagja arra volt kíváncsi, hogy a választások utáni koalíciós alkuk mennyire befolyásolják magának a támogatáspolitikának a rendszerét, illetve kihatással lehetnek-e az eddig bevett gyakorlatra, amire Tolnauer úr nemleges választ adott.

A találkozón részt vett Sója Dénes is, aki felszólalásában a gazdasági alap megteremtését tartotta a megmaradás egyik zálogának, mivel enélkül - véleménye szerint - a fiatalok a fejlettebb régiókba távoznak.

A találkozó után Andócsi János, az Eszék-Baranya Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke az Új Magyar Képes Újságnak elmondta, nagyon jónak tartja az ilyen találkozókat, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben gyakoribbak lesznek az ehhez hasonló eszmecserék, mert a kisebbségi önkormányzatok a gondokat csupán megfogalmazni tudják, mivel ezeket a testületeket még mindig nem kezelik értékükön, ezért a problémamegoldás a parlamenti képviselőkre hárul.

 (Forrás: Új Magyar Képes Újság)