vissza a főoldalra

 

 

 2008.02.08. 

Az ördög gyermekei?

A szlovákiai Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) ún. Palko-szárnya felszólította a szlovákiai polgármestereket, hogy ne engedjék meg Ján Slotáéknak kettős keresztek elhelyezését településükön. A Vladimír Palko, Pavol Minárik és František Mikloško alkotta trió a képviselői mentelmi jog szűkítését is elutasítja, mivel „a kormány bűnözőként kezeli az ellenzéket, sőt a társadalmat is”.

„A kettős kereszt szent jelkép, és nem állíthatja fel olyan párt, amely gyűlöletet terjeszt” – jelentette ki František Mikloško. A kereszténydemokrata képviselők felszólítására reagálva Slota kijelentette: „Megmutatták, hogy az ördögöt imádják, és nem az Istent, az ördög gyermekei, és nem Isten igéjét hirdetik.” Ján Slota SNS-elnök január elején jelentette be, hogy kettős kereszteket kíván állítani Szlovákia-szerte, legközelebb épp a többségében magyarok lakta Komáromban. (Tán a Jobbiktók lopta az ötletet? /szerk./ )„Egész Szlovákiában szlovák kettős kereszteket fogunk állítani, délen is, hogy ne kelljen azt néznünk, hogyan röpködnek Dél-Szlovákia felett a hülye turulmadarak” – mondta az SNS elnöke.

A KDH Palko-szárnya azt is közölte, hogy nem fognak a képviselők mentelmi jogának szűkítése mellett szavazni, mégpedig azért, mert a kormány folyamatosan bűnözőként kezeli az ellenzéket és a mentelmi jog az egyetlen eszköz, amellyel védekezni tudnak a hatalom támadásával szemben. Palkóék ezzel kapcsolatban rámutattak, hogy a bíróság első fokon 1 millióra büntette Duray Miklós MKP-alelnököt, amiért fasisztának nevezte Slota pártját. A három kereszténydemokrata képviselővel azonban nem értenek egyet párttársaik. Daniel Lipšic volt igazságügyi miniszter közölte: megpróbálja meggyőzni kollégáit, hogy szavazzák meg a mentelmi jog szűkítését. A mentelmi jog szűkítését – melyet Pavol Paška (Smer) házelnök indítványozott – a kormánypártok közül a Smer támogatja, míg az SNS és a HZDS nem. Az ellenzék soraiból az SDKÚ és az MKP is hajlana rá, bár Berényi József, az MKP alelnöke azt mondta: a Duray Miklóssal történtek után olyan hangok is hallatszanak a párton belül, hogy mégsem okos dolog a képviselők mentelmi jogának szűkítése.

Palkóék egy harmadik javaslattal is előálltak. Eszerint úgy módosítanák a választási törvényt, hogy a parlamenti képviselőségért induló jelölteknek nyilvánosságra kéne hozniuk, hogy a múltban tagjai voltak-e a kommunista pártnak. A kereszténydemokrata képviselőcsoport arról is beszélt, hogy a jelenlegi kormányban egy csomó volt párttag ül, akik a mai napig kommunistaként viselkednek. (Képünkön Slotáék egyik jelképe az sns.sk honlapról. A címerpajzs tőlünk, a sas a németektől…)

 (Forrás: bumm.sk)