vissza a főoldalra

 

 

 2008.02.08. 

Elúszott az olimpia

Véget ért a 2008. évi férfi kézilabda Európa-bajnokság, melyet ez alkalommal Norvégiában rendeztek meg. A magyar válogatott azzal a nem titkolt céllal vágott neki a versenynek, hogy ha érmet nem is sikerül, de pekingi olimpiai kvótát mindenképpen megpróbálnak szerezni. Skaliczky László tanítványait a végső eredmény – a nyolcadik hely – ellenére nem érheti súlyos kritika, hiszen mérkőzéseik nagy részén remekül teljesítettek. A kitűnő és a kevésbé emlékezetes mérkőzések mellett igazából csak egy „szégyellni való” összecsapást vívtak, ám sajnos ennyi is elég volt ahhoz, hogy elússzon a nyári olimpiai részvétel lehetősége.

Bravúrgyőzelmeink közé a spanyol válogatott, valamint a világ talán legjobb csapata, Franciaország legyőzése sorolható. Előbbi – válogatottunk nyitómeccseként – a ragyogó alaphangot adta meg, utóbbi pedig – mint később kiderült – utolsó fellépésként a jó szájízzel való távozás lehetőségét biztosította kézilabdásaink számára. A világbajnoki címvédő németek elleni mérkőzés vereségén senki nem lepődött meg, miként a fehéroroszok legyőzésén sem. Az már annál kellemesebb meglepetés volt, hogy a körbeverések miatt válogatottunk csoportelsőként lépett tovább a középdöntőbe.

Svédország – mely az utóbbi évek fiatalítása végett csak árnyéka korábbi, rettegett önmagának – legyőzhető ellenfélnek tűnt. Ellenük a 27-27-es döntetlen számunkra inkább csalódás volt, mint jó eredmény. A másik északi gárda, Izland azonban a kötelezően behúzandó ellenlábasok közé tartozik. Legalábbis ezt hittük… Helyette sajnos súlyos vereséget szenvedtünk a szigetországiaktól. Utólag – a történtek ismeretében – kijelenthetjük, hogy a második félidei hosszúra nyúlt rövidzárlat és az ezzel egy időben feltörő izlandi „gejzír” együttes eredményeképpen úszott el a pekingi részvétel.

Mert ezután hiába jött a váratlan szépségtapasz, a gallok több gólos legyőzése, már nem a saját kezünkben volt a sorsunk. Németország és Svédország játszott egy „barátságos” meccset, ahol az olimpiai kvóta szempontjából mindkettejük számára megfelelő eredmény született. Így ők továbbjutottak, míg nekünk maradt a sajnálatosan sovány vigasz: szinte valamennyi nagymenővel partiban vagyunk immár, sőt, kettőt közülük le is győztünk ezúttal! Fájdalom: az igazi cél, Peking nem jött össze.

Ezzel együtt a látottak alapján semmiképpen nem szabad pálcát törni sem a játékosok, sem pedig az önkritikus, de remek felkészültségű szövetségi kapitány, Skaliczky László felett. Fiatal, lendületes csapatunk előtt komoly jövő állhat, Skaliczky László pedig a kvóta-kudarc ellenére megérdemli, hogy megkapja a folytatás lehetőségét! Csak a második félidőben menetrendszerűen megérkező rövidzárlatokat kell megtanulnunk kiküszöbölni.

 Kovács Attila