vissza a főoldalra

 

 

 2008.02.17. 

Továbbra is horvát-szlovén szócsata

„Nem élünk vissza a helyzetünkkel” - ezt válaszolta Dimitrij Rupel szlovén külügyminiszter a legutolsó horvát-szlovén pengeváltást követő nyilatkozatában, viszont azt is fontosnak tartotta hozzátenni, hogy országa nem egyezhet bele abba, hogy valaki más rajzolja meg határait.

Rupel (képünkön) , aki egyidejűleg az EU általános és külpolitikai ügyekkel foglalkozó tanácsának elnöke is, kiemelte, Szlovénia számára stratégiai cél Horvátország uniós taggá válása, és kifejezte abbeli készségét, hogy mielőbb találkozzon horvát kollégájával, akár már a napokban, hogy megkezdjék a vitás kérdések rendezését.

Azon horvát vádakra válaszolva, miszerint Szlovénia visszaél azzal, hogy jelenleg az EU soros elnöke, Rupel annyit mondott, országa e tisztség betöltőjeként sem szoríthatja háttérbe saját nemzeti érdekeit.

Ezt megelőzően az Európai Parlament külpolitikai bizottsága előtt került sor vitára, mégpedig az adriai halászati övezet kapcsán. Doris Pack feltette a kérdést, miért nincs joga erre Horvátországnak, ha Olaszország és Szlovénia rendelkezik ilyesmivel, amire a szlovének azt válaszolták, hogy a horvátok 2004-ben vállaltak egy kötelezettséget, konkrétan azt, hogy nem hoznak létre ilyen övezetet, és ezt most megszegték.

Rupel e bizottság ülésén arra szólította fel Horvátországot, oldja meg az övezettel kapcsolatos problémát ahelyett, hogy lobbizva körbejárná az uniós országokat. Azzal vádolta meg Zágrábot, hogy a választások miatt gyakorlatilag felszámolta a diplomáciai kapcsolatokat Szlovéniával.

„Rupel minden határt átlépett.” Ez Ivo Sanader reakciója volt a szlovén külügyminiszter fenti kijelentésére. A kormányfő kiemelte, hogy Szlovénia és Horvátország két baráti ország, amelyeknek van néhány vitás kérdése, amit európai szellemben kell megoldaniuk. Cáfolta, hogy megszakították volna Szlovéniával a diplomáciai kapcsolatokat, szerinte Rupel tett ilyen irányú lépéseket.

 (Forrás: Új Magyar Képes Újság)