vissza a főoldalra

 

 

 2008.01.04. 

Verista gyöngyszemek Győrben

Január 19-én, szombaton lesz bemutatója a Győri Nemzeti Színházban az olasz verizmus két kiemelkedő alkotásának: Mascagni Parasztbecsületének és Leoncavallo Bajazzókjának. A Parasztbecsület cselekményében kettős feszültség zajlik. A húsvéti hangulat békességes derűjébe váratlanul csap be a vérbő szenvedély, a megcsalt Santuzza és a csaló Turiddu szerelmi tragédiája. Az opera szépsége éppen ebből a kettőségből következi.

A tavasz ragyogása és fenségesen vidám ünnepe, a Húsvét, a hősöknek nem a megváltást hozza, hanem éppen a pusztulást, a legszörnyűbb tragédiát.

A Bajazzók a vándorkomédiások világának egy pillanatát villantja fel. A Bajazzók a hajdani commedia del’ arte játékok ismert történetét idézi vissza, a megcsalt férj a hűtlen feleség és a csaló szerelmes sorsát, ám mindezt nem csupán színpadi játékként, hanem valóságként is. A történetben a valóság drámája jelenik meg.

Canio, a színészcsapat vezetője Neddát, a hűtlen feleséget a színpadon megöli, és mikor annak szerelmese, Silvio segítségére sietne, őt is leszúrja. Miközben kése a földre hull, a közönség felé fordulva énekli: Vége a komédiának!

Szólisták: Lázin Beatrix (képünkön) , Nyári Zoltán, Bede-Fazekas Csaba (Parasztbecsület), Soskó András, Bellai Eszter, Györgyfi József (Bajazzók).

A premier karmestere: Medveczky Ádám. Rendező: Káel Csaba. Korrepetitor: Medveczky Szabolcs.

 (Forrás: gyoriszinhaz.hu)