vissza a főoldalra

 

 

 2008.01.04. 

Adjátok vissza a hegyeimet!

(Koltay Gábor filmje)

Koltay Gábor utóbbi két játékfilmjének középpontjában egy 20. századi esemény és személy áll. A Trianon az első világháborút lezáró, nekünk kimondhatatlanul sok fájdalmat okozó, a magyar nép lelkén mély sebet ütő „békediktátumot” járja körbe, a Horthy, a kormányzó pedig ebbe a méltatlan sorsba belenyugodni nem tudó, azt mindenképpen megváltoztatni akaró államférfi életútját ismerteti. Harmadik filmje, az Adjátok vissza a hegyeimet! Wass Albertnek, a szovjet megszállás idején a köztudatból kiirtott írónak állít emléket. Koltay Gábor – saját megfogalmazása szerint – nem csupán ezzel a három, de az őket megelőző játékfilmjeivel, így az István, a királlyal, a Honfoglalással és a Sacra Coronával is „saját magunk lelki épülését szolgáló magyar nemzettudat megerősödését" tűzte ki céljául. A filmet 2007. december 2-ától láthatja a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínházban, tudniillik más mozi nem játssza.

Wass Albertről Kádár János kemény diktatúrájában hallani sem lehetett, versei, regényei szellemi csempészáruként kerülhettek csak be hazánkba, a rendszerváltásnak nevezett hatalomcsere után is félig-meddig a tiltott írók listáján szerepelt, az ezredforduló óta is furcsa, felemás módon kezelik őt. Műveit a kiadók sorra jelentetik meg, kötetei legalább két méter hosszú helyet foglalnak el a polcon, ugyanakkor a balliberális sajtóban a háborús bűnös, a közönséges gyilkos, vagy a „szórakoztató fasiszta” címkéjét ragasztják rá. Az utóbbi epitheton ornans, azaz díszítő jelző a „nagy erdélyi filozófus”, Tamás Gáspár Miklós nyelvi leleménye. Az önmagukat nemzetinek nevező újságok viszont majdnem elájulnak a gyönyörűségtől, ha csak megemlítik a nevét. A felavatott, majd a talapzatukról leemelt, sekrestyék vagy templomkertek hátsó zugába száműzött Wass Albert-szobrok pedig legendák forrásai, és okot szolgáltatnak, hogy a politikai szekértáborok jól odamondogassanak egymásnak, azaz gyűlölködve fröcsögjenek, vagy könnyekig meghatottan hozsannázzanak.

Az Adjátok vissza a hegyeimet! nem egészen játékfilm, ugyanakkor nem dokumentumfilm, hanem átmenet a kettő között. Egy szereplője van, Rékasi Károly, aki generátorként működik a filmben: egy olyan minden szépre-jóra fogékony, nyitott szemmel és füllel járó átlagembert testesít meg, akit megfújt a 20. századi magyar történelem időnként viharos szele. Ez a narrátori feladatokat ellátó figura ugyanolyan hétköznapi honpolgár, mint azok a nézők, akik beülnek Koltay Gábor filmjére: kapizsgálnak valamit Wass Albertről, az ő egyáltalában nem egyedi életútjáról, mert a haza kényszerű elhagyása, hosszabb-rövidebb ideig tartó európai bolyongás, majd az Óperenciás tengeren túli letelepedés számos magyar írónak osztályrésze volt. Ez a kérdező, belsőleg igen motivált, az igazságot kideríteni akaró ember nyomon követi Wass Albert mindennapjait, születésétől fogva egészen a máig tisztázatlan körülmények között, 1998-ban bekövetkezett haláláig.

A film hőse elutazik Erdélybe, az író szűkebb pátriájába, bejárja azokat a helyeket, amikhez Wass Albertnek köze volt, sokat tudó tanúhegyeket mászik meg, sebes folyású patakokba gázol bele, hideg hajnalokon párolgó tavakban mártózik meg, belefeledkezik az erdélyi táj semmivel össze nem hasonlítható keménységébe és lágyságába. Archív felvételeken mutatja be azokat az épületeket, ahol az író született, nevelkedett, tanult, felkeresi őket, és bizony láttatja mai méltatlan, elhanyagolt állapotukat. Nemcsak ezekben, az író életében 1945 előtt a lélegzetvétel fontosságával egyenértékű portákban időzik el, hanem az emigráció különböző stációinak bajorországi, majd amerikai házaiba is bevezeti a nézőket. Elbeszélget olyanokkal, akik személyesen ismerték Wass Albertet, így közeli és távoli rokonaival, osztály- és évfolyamtársaival, de feltűnnek a vásznon a náluk szolgáló cselédek, vagy puszta érdeklődők. Megszólalnak az életmű kutatói: Nemeskürty István, Takaró Mihály, Medvigy Endre, Pomogáts Béla, Márkus Béla irodalomtörténész, Raffay Ernő történész. Wass Albert öt fia is szóhoz jut, akik mindnyájan tisztában vannak édesapjuk értékével, és tudják, nemsokára eljön az az idő, amikor apjuk a magyar irodalomtörténetben az őt megillető helyére kerül. A Wass Albert legkisebb fia által életre hívott Wass Albert Alapítvány munkájába is bepillanthatnak a nézők: a Wass család valamikori birtokának egyik igen elhanyagolt, az utóbbi években viszont szépen felújított házában láthatják azt a 12 árva, Erdély legkülönbözőbb pontjáról idemenekített, nem csak magyar anyanyelvű gyermeket, akiknek taníttatását, emberré válását az alapítvány támogatja. Az Adjátok vissza a hegyeimet! közelebb viszi a publikum tagjait az íróhoz, segíti, hogy alaposabban megértsék őt. Ezzel magyarázható, hogy a film végén a közönség felállva tapsol, mert érzi és tudja, Koltay Gábortól megint valami olyasmit kapott, amitől felemelheti a fejét és büszke lehet magyarságára.

 Dr. Petővári Ágnes