vissza a főoldalra

 

 

 2008.01.04. 

Hirdessük az evangéliumot!

A Hittani Kongregáció jegyzéke az evangelizálásról

A Szentszék sajtótermében december 14-én bemutatták a Hittani Kongregáció "tanbeli jegyzékét" az evangelizálás egyes szempontjairól. A XVI. Benedek pápa által jóváhagyott dokumentum megerősíti annak szükségességét, hogy az evangéliumot minden nép számára hirdetni kell, kerülve a relativizmust és a vallási közönyt. A jegyzéket William Levada bíboros, a dikasztérium prefektusa, valamint titkára, Angelo Amato érsekmutatta be. Jelen volt továbbá Ivan Dias bíboros, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa, valamint Francis Arinze bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa.

 Az evangélium hirdetése és az evangéliumról való tanúságtétel jelentik azokat az elsődleges szolgálatokat, amelyeket minden keresztény nyújthat másoknak és az egész emberi nemnek. A keresztények arra kaptak meghívást, hogy mindenkinek közvetítsék Isten szeretetét, amely a világ egyetlen Megváltójában, Jézus Krisztusban nyilvánult meg teljes egészében" - idézi a jegyzék XVI. Benedek pápa szavait. A pápa a vallásszabadság maradéktalan tiszteletben tartása mellett, leszögezi, hogy minden személynek joga van az üdvözítő igazság ismeretére, a hívőknek pedig kötelességük az igazság hirdetése. A dokumentum szól arról a növekvő zűrzavarról, ami sokakat arra indít, hogy ne kövessék az Úr missziós parancsolatát, mintha az merényletet jelentene mások szabadsága ellen, vagy intoleranciát fejezne ki. Egyesek számára elegendő lenne pusztán szociális jellegű tanúságot tenni, vagy ahhoz hozzásegíteni az embereket, hogy hűségesebbek legyenek saját vallásukhoz.

 Ezzel szemben a jegyzék megállapítja: az egyházra szükség van az üdvösség szempontjából. Ez az igazság nem áll szemben azzal a ténynyel, hogy Isten minden ember üdvösségét akarja. Bár a nem keresztények üdvözülhetnek a kegyelemnek a révén, amelyet Isten "egyedül őáltala ismert utakon" juttat nekik, az egyház nem hagyhatja figyelmen kívül azt a tényt, hogy a nem keresztények számára hiányzik az e világi élet rendkívül nagy java: Isten igazi arcának ismerete és a Jézus Krisztussal való barátság. A lét legvégső kérdéseire vonatkozó ismeretek nélkül, sötétségben élni gyakran drámai szenvedés és rabszolgaság forrása lehet.

 Ma az álláspontok jogos sokszínűsége átadta helyét egy mindent egybemosó pluralizmusnak, amely azon a feltevésen alapul, hogy minden szempont egyenértékű. A vallásszabadság tiszteletben tartása nem tehet közömbössé bennünket az igazság és a jó iránt. A vallásszabadság olyan jog, amelyet sajnos a világ egyes részein nem ismernek még el törvényesen, máshol pedig a gyakorlatban nem tartják tiszteletben.

 Az ökumenizmust illetően a jegyzék a többi keresztény felekezettel való együttműködésre buzdít. Tiszteletben kell tartani egymás hagyományait, kizárva a "zűrzavarkeltés" minden formáját. A szeretet és az igazság párbeszédét kell előmozdítani. Ez a magatartás azonban nem menti fel a katolikusokat az alól a felelősségük alól, hogy hirdessék hitük teljességét a többi kereszténynek, anélkül, hogy prozelitizmussal vádolhatnák őket.

 Az egyháznak nem célja, hogy bármiféle hatalmat szerezzen - állapítja meg még a Hittani Kongregáció tanbeli jegyzéke. Pusztán azt kívánja, hogy minden ember birtokában legyen a teljes igazságnak és az üdvösség eszközeinek, hogy szabadon beléphessen Isten gyermekeinek dicsőségébe.

 (Forrás: ujember.hu)