vissza a főoldalra

 

 

 2008.01.04. 

Fohász a béke ajándékáért

XVI. Benedek pápa újév első napján, Szűz Mária, Isten Anyja ünnepén délelőtt 10 órai kezdettel ünnepélyes szentmisét mutatott be a vatikáni Szent Péter bazilikában. A 41. Békevilágnapra írt üzenetére utalva emlékeztetett rá, hogy a család jogainak megtagadása magát a béke alapjait fenyegeti. Az Úrangyala elimádkozásakor a Szentatya ismét Szűz Mária mennyei oltalmába ajánlotta az újesztendőt.

 „Ma új évet kezdünk, a keresztény reménytől vezetve, Isten áldásáért fohászkodva. Azért könyörgünk, hogy Mária, Isten Anyja közbenjárásával megkapjuk a béke ajándékát családjaink, városaink, az egész világ számára” – mondta XVI. Benedek pápa.

Homíliájában emlékeztetett rá, hogy a valódi béke nem pusztán emberi vívmány, vagy politikai megegyezések gyümölcse: mindenekelőtt isteni ajándék, amelyért szüntelenül kell fohászkodni. Egyúttal elkötelezettség, amelyet türelemmel kell tovább vinnünk, engedelmeskedve az Úr parancsolatainak.

 A Szentatya „Az emberi család, mint a béke közössége” c. békevilágnapi üzenetére utalva újból leszögezte, hogy szoros kapcsolat áll fenn az egy férfi és egy nő közötti házasságon alapuló természetes család és a béke között.

 Ezt a gondolatot megismételte az Úrangyala elimádkozásakor is. „Aki még ha akaratlanul is, de akadályt emel a család intézménye elé, törékennyé teszi a békét az egész nemzeti és nemzetközi közösségben, mert gyengíti azt, ami valójában a béke legfőbb közvetítője”.

 A család jogainak tagadása vagy korlátozása elhomályosítja az emberről szóló igazságot, és a békét alapjaiban fenyegeti. A Pápa arra szólított fel minden férfit és nőt, hogy egyre inkább ébredjenek tudatára: az emberiség egyetlen nagy család. Ez ugyanis a tartós és igazi béke előfeltétele. Fontos tehát, hogy mindenki vállalja felelősségét Isten előtt és elismerje benne saját és mások létének forrását. Ebből a tudatból fakad az az elkötelezettség, amely az emberiséget valóban a béke közösségévé alakítja át, amely egy közös törvényen alapul, védelmezi a gyengébbet az erősek visszaéléseivel szemben.

 A Pápa Szűz Mária, Isten Anyja liturgikus ünnepén mondott homíliájának második részében arra mutatott rá, hogy az Ige Megtestesülése és Mária isteni anyasága olyan misztériumok, amelyek nem könnyen érthetők meg pusztán emberi értelemmel. Mária példáját követve fogadjuk be szívünkbe azt, amit szemünkkel és értelmünkkel nem tudunk érzékelni. Olyan nagy ajándékról van szó, amelyet csak a hitben fogadhatunk el, anélkül, hogy teljesen megértenénk.

 Kövessük Máriát a szeretet útján, amelyet minden nap testvéreink szolgálatában valósíthatunk meg. Ha nem fáradunk bele Isten arcának keresésébe, ha nem engedünk a csüggedés és a kétely kísértésének, biztosak lehetünk abban, hogy megtapasztaljuk szeretetét és irgalmasságát – mondta még XVI. Benedek pápa.

 Az Úrangyala elimádkozása után a Pápa megköszönte és viszonozta Giorgio Napolitano olasz államfő jókívánságait, amelyeket az év utolsó napján mondott televíziós beszédében intézett hozzá. Végül elismeréssel szólt az egyházi közösségek kezdeményezéseiről, amelyekkel világszerte megünneplik a béke napját.

 Kiemelte a Sant’Egidio közösség által Rómában és a világ sok más városában szervezett menetet, amelynek mottója: „Békét a föld minden részén”. Megáldotta a Szent Péter téren megtartott éjszakai imavirrasztáson résztvevő családokat, valamint a „Béke Fáklyáját”, amelyet maratoni futók visznek majd el a Szentföldre.

 (Forrás: Vatikáni Rádió)