vissza a főoldalra

 

 

 2008.01.04. 

A vajdasági horvátok zokszavai

Tomislav Žigmanov, ismert vajdasági horvát publicista és politikai elemző összegezte a mögöttünk levő esztendő számára jelentős momentumait. Szerinte a vajdasági horvát közösség viszontagságos és többé-kevésbé válságos évre tekinthet vissza. Az egyik legpozitívabb eseménynek minősíthető, hogy Petar Kuntić, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének (DSHV) elnöke a Demokrata Párt (DS) listáján bejutott a szerbiai parlamentbe. Az ott nyújtott teljesítménye azonban egyelőre nehezen értékelhető.

A legfontosabb horvát intézményék élén (Horvát Nemzeti Tanács, Hrvatska riječ hetilap) változások történtek. A DSHV-n belül is nézetkülönbségek és konfliktusok alakultak ki, aminek következtében a megsértődött káderek új pártot – a Horvátok Demokratikus Közösségét (DZH) hozták létre. Ennek tevékenysége Žigmanov szerint egyértelműen kártékony, és annál furcsább, hogy a horvát állam diplomáciai kapcsolatokat alakított ki vele.

A kedvezőtlen év negatív csúcsa volt az ún. bunyevác nemzeti közösség és a bunyevác nyelv hivatalos elismerése, nyilatkozta Žigmanov, majd hozzáfűzte, hogy ez valójában egy szerbiai állami projektum megvalósítása, mely gyengíti a vajdasági horvátok egységét. Érthető, hogy a DSHV nem támogatja Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének jelölését a köztársasági elnöki posztra, ám annál érdekesebb, hogy támogatja őt a Bunyevác Nemzeti Tanács, amely valószínűleg így akarja meghálálni azt, hogy a VMSZ asszisztált a bunyevác nyelv bevezetéséhez az általános iskolákba, emelte ki Žigmanov. Petar Kuntić, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének (DSHV) elnöke és köztársasági képviselője pedig évértékelőjében kijelentette, hogy az önkormányzati választásoktól szóló új szerbiai törvény kétségkívül jobb, mint a régi, de még mindig nem olyan korszerű, mint például a horvátországi. Kuntić szerint a fő pozitívum az, hogy a nemzeti kisebbségek számára biztosított az ún. természetes küszöb, ám ugyanakkor az ilyen részarányos választási rendszer számos csapdát rejteget magában. A DSHV elnöke úgy véli, abban nincs semmi furcsa, hogy a polgármestert ezentúl nem közvetlenül a polgárok választják, hanem a községi képviselő-testület.

 (Forrás: vajdasagma.info)