vissza a főoldalra

 

 

 2008.01.04. 

Áremelésekkel köszöntött be az újév

Az idén magasabb áram-, gáz- és élelmiszerárakkal számolhatunk. Bár a tavalyi magas árszinthez képest kevéssé emelkedik az üzemanyagok ára, az átlagosnál gyorsabban drágulnak majd a szolgáltatások. Átlagosan 13 százalékkal növekedtek a BKV tarifái, drágább lesz a fővárosban a víz és a kéményseprés, és a Magyar Posta is árat emelt. 

 Az idén már liberalizált az árampiac. Ez azzal jár, hogy a lakossági áram ára 9-10 százalékkal emelkedik, a közintézmények 15-20 százalékkal, a vállalkozások pedig 15-30 százalékkal fizetnek többet, mint tavaly. A lakosságnak marad a tömbtarifa, így az áremelés egységes lesz – derül ki a gazdasági tárca közleményéből. Az intézmények és a vállalkozások esetében nagy lehet az áremelkedés mértékében az eltérés.

 A szaktárca szerint 2008 a piac liberalizálása szempontjából átmeneti lesz, de az ezzel kapcsolatos állami szabályozás kielégítő. A nagy külföldi tulajdonosi körökhöz (E.ON, RWE, Électricité de France) tartozó áramszolgáltatók már jó előre megkérték a szükséges hatósági engedélyeket, ami biztosítja, hogy senki se maradjon áram nélkül, és mindenkinek lehetősége lesz a legjobb ajánlatot elfogadni.

 Júliusban nyitás a gázpiacon – jót tesz a dollár gyengülése

 Öt százalék körüli lesz a gázáremelés 2008-ban – közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. A drágulást a kőolaj világpiaci árának idei emelkedésével magyarázták, emiatt ugyanis az Oroszországból érkező import földgáz is drágább lesz. A növekedés a hivatalos magyarázat szerint azért ilyen csekély, mert az olaj árának jelentős emelkedését ellensúlyozza az amerikai dollár gyengélkedése. Barcza György, a K&H Bank treasuryrészlegének vezető elemzője úgy tartja, hogy a tavasszal és a nyár elején is logikus lenne újabb gázáremelés. A szakminisztérium szerint viszont a piacnyitásig nincs ok nagyobb mértékű emelésre. A gázpiacon egyébként júliusban várható a nyitás.

 Az idén tovább emelkednek az élelmiszerárak is, elemzők szerint a drágulás legalább akkora lesz, mint a múlt évben volt. Magyarországon az élelmiszerek ára tíz százalékkal drágulhat. Mérséklődik a tartós fogyasztási cikkek árszintje, s változatlan marad a ruházati termékeké. A felmérések alapján a tavalyi esztendőhöz képest csak kevéssé emelkedik az üzemanyagok ára.

 A bérek növekedésétől kissé elmaradva, de az átlagosnál gyorsabban emelkedik a szolgáltatások ára. Így az infláció a 2007-es, hét százalékot meghaladó szintről 2008 végére 5-5,5 százalékra csökken, de még így is túl magas lesz.

 Az inflációs prognózis bizonytalansága a világpiaci hatások miatt a szokásosnál is nagyobb. A GKI előrejelzése alapján a jövedelmek növekedése 2008-ban nominálisan lassul, a fehéredés a gazdaságban folytatódik. A bruttó keresetek a versenyszférában 7,5 százalékkal, a költségvetési szektorban 6,5-7 százalékkal emelkednek. A reálbér a költségvetési szektorban alig több mint fél százalékkal, a versenyszférában pedig másfél százalékkal nőhet.

 Hetven forintért viszi a posta a leveleket és a képeslapokat

 Az év elejétől változatlan áron vehetik igénybe az utasok a MÁV és a Volán társaságok járatait a helyközi közlekedésben, a bérletek ára is változatlan maradt.

 Az autópályákat valamennyi díjkategóriában szintén az eddigi árakon lehet igénybe venni, január 1-jével megszűnt a szélvédőre ragasztandó matrica, az autópályákon közlekedők úthasználati jogosultság vásárlásakor csupán bizonylatot kapnak.

 Emelte viszont díjait a Magyar Posta. A lakosság által leggyakrabban igénybe vett szolgáltatások közül a szabványlevél és a képeslap feladási díja harminc grammos súlyhatárig 62 forintról hetven forintra változott, a többletszolgáltatást jelentő elsőbbségi levelek díja a legalacsonyabb súlykategóriában öt forinttal, száz forintra emelkedett – közölte a társaság. További változás az ajánlott és a tértivevényes különszolgáltatások díjainak növekedése. Előbbi tíz forinttal 190 forintra, utóbbi öt forinttal, 120 forintra emelkedett. Két forinttal drágult az elektronikus értesítés és előrejelzés díja. Az ügyfeleknek a külföldre küldött levelekért és levelezőlapokért is többet kell fizetniük. Az európai országokba címzett, húszgrammos szabványlevélért a tavalyi 180 forint helyett kétszáz forintot kérnek el a postákon. A belföldi logisztikai szolgáltatások (például a csomagfeladás, gyorsposta-szolgáltatás) átlagosan 3,9 százalékkal drágultak.

 Nem kell majd többet fizetni az időgarantált csomagok feladásakor, és a szolgáltatás igénybe vételekor a posta garantálja, hogy a csomagokat két munkanapon belül kézbesíti a címzettnek. Tavaly a teljes postai forgalomban a három százalékot sem érte el a lakossági levelek aránya, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy átlagban egy állampolgár évente két levelet ad postára.

 A budapestieket érzékenyen érinti a BKV-tarifák változása

 Nem sok jóval kecsegtet az idei év a fővárosban élőknek sem, hiszen mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hogy a korábban megszokott szolgáltatásokat igénybe tudják venni 2008-ban is. A budapestiek tömegeit érinti a BKV drasztikus, átlagosan 13 százalékos tarifaemelése: januártól 270 forint lesz a BKV-menetjegy ára, éjszaka még ennél is többet, 350 forintot kell majd fizetni. A dolgozói bérlet 8250 forintba kerül. Az állami árkiegészítés megszűnése miatt esetenként a jelenleginél tízszer többet, 18 ezer forintot is elkérnek majd a 65 év alatti nyugdíjasoktól az agglomerációs HÉV-bérletért.

 A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében a víz és a kéményseprés díja is nő, előbbi 8,8, utóbbi 4,4 százalékkal. A 8,8 százalékos vízdíjemelést csak a kormánypártok támogatták, míg a kéményseprési díj 4,4 százalékos emelését az ellenzék is elfogadta. A távhő díjszerkezetének módosítását a kormánypártok és az MDF szavazta meg. Ennek értelmében az alapdíjat befagyasztották egy évre, a hődíj pedig negyedévente a gáz árától függően emelkedik vagy csökken. A januári ötszázalékos gázáremelés miatt februártól négy százalékkal magasabb lesz a hődíj. Az új szabályozás szerint alapesetben 35–65 százalékra csökkenne az alapdíj-hődíj aránya. Lehetőség lesz a 48-52 százalékos alapdíj-hődíj választására is. Ez hidegebb időben kedvezőbb a fogyasztóknak.

 (Forrás: magyarhirlap.hu)