vissza a főoldalra

 

 

 2008.01.11. 

Nincs biankó támogatás a második menetben

Boris Tadics államfő csak akkor számíthat a magyarok támogatására a szerbiai elnökválasztás második fordulójában, ha pozitív választ ad követeléseikre - jelentette ki január8-án Pásztor István, a Magyar Koalíció elnökjelöltje a B92 szerb televíziónak.

Szerbiában január 20-án lesz az elnökválasztás első fordulója, amelyen kilenc jelölt indul, de közülük nagy valószínűséggel egyik sem lesz képes már az első fordulóban győzelmet aratni. A két héttel későbbi második fordulóba feltehetően Tadics és Tomislav Nikolics, a nacionalista Szerb Radikális Párt alelnöke lép tovább.

Pásztor István egyértelműen kizárta, hogy a magyar politikai erők Nikolics mögé álljanak, de Boris Tadics támogatását is ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a Demokrata Párt elnöke tegye magáévá a délvidéki magyarok helyzetének javítását, többek között a területi autonómia megteremtését célzó követeléseket.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke - akit a pártja, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt alkotta választási koalíció közösen indít - nemcsak a magyar választókat, hanem más nemzeti kisebbségek tagjait, s a Vajdaság autonómiáját fontosnak tartó szerbeket is igyekszik megszólítani kampányában. Mivel a három jelentősebb magyar párt áll mögötte, akár a százezret is megközelítő szavazatra számíthat a voksolás első fordulójában.

Pásztor szavazótábora tehát az összes voksoló néhány százalékát jelentheti, s ez a február eleji második választási fordulóban - mivel kiélezett küzdelem várható - csöppet sem elhanyagolható.

 (Forrás: vajdasagma.info)