vissza a főoldalra

 

 

 2008.01.11. 

Gáz: Nincs gáz

Alig két héttel Julija Timosenko kormányfői visszatérése után ismét felvetődött egy, az európai fogyasztókat is érintő gázvita lehetősége. Európa-szerte még jól emlékeznek 2005 telére, amikor a forradalom hercegnőjeként is emlegetett politikus asszony első miniszterelnöksége azzal kezdődött, hogy Kijev éles gázvitába keveredett Moszkvával, s a Gazprom elzárta az Ukrajnába irányuló vezetékek csapjait. Kijev azonban a Nyugat-Európába szánt orosz földgázt csapolta meg akkor.

Jelenleg nem egy orosz–ukrán gázháború, hanem Ukrajna gázellátásért felelős és a teljes szállítási infrastruktúrát birtokló Naftogaz állami szolgáltató csőd közeli állapota jelenti a problémát. Az új kormány vezetője azok után beszélt a hazai gázóriás katasztrofális pénzügyi mérlegéről, hogy találkozott az állami részvénytársaságként működő vállalat új vezetőjével. Az Oleg Dubinával lezajlott tanácskozás után Timosenko elmondta: az ország belső ellátásáért és a tranzitért is felelős Naftogaz a teljes csőd szélén áll. Csak 2007 folyamán több mint 5 milliárd hrivnya veszteséget termelt. Szavai szerint a mamutcég eladósodása nemzeti kockázatot jelent, mivel hitelezői a kormányfő megfogalmazásával élve "kétes üzleti vállalkozások és nem tudni, milyen kétes terveik vannak" a nemcsak ukrán szempontból stratégiai fontosságú intézménnyel.

Timosenko valótlannak nevezte azt a korábbi információt, miszerint a föld alatti tározókban 30 milliárd köbméter tartalék lenne: "Abban semmi sincs, ráadásul törvénytelen módon 25 évre bérbe adták a tározókat kétes árnyékgazdasági szereplőknek". A kormányfő azonnal kormányzati vizsgálóbizottság létrehozására tett javaslatot – amiben a főügyészség és a titkosszolgálat nyomozóit is látni kívánja. Timosenko burkoltan elődjét, Janukovicsot és annak kormányát tette felelőssé a kialakult helyzet miatt, ugyanakkor kijelentette, hogy kabinetje nem engedi meg a hazai és nemzetközi gázpiac és -tranzit megingását.

 (Forrás: Igazi Kárpáti Igaz Szó)