vissza a főoldalra

 

 

 2008.01.11. 

A Tátrában sem örülnek Schengennek

A tátrai hoteltulajdonosok attól tartanak, hogy ha Oroszország és Ukrajna irányában nem változik a vízum kiadásának gyorsasága, akkor az oroszországi és ukrajnai turisták más célpontokat választanak. Már a schengeni csatlakozás előtt is hangot adtak a szállásadók abbéli félelmüknek, hogy a megváltozott helyzet miatt elpártolnak Szlovákiától a jól fizető vendégek. Nem bizonyult alaptalannak a feltételezésük, hiszen már az ünnepek alatt, és az azt követő hetekben is jóval kevesebb ukrán és orosz vendég érkezett a Tátrába, mint a korábbi években. Az előző években az ünnepi két hét során némelyik hotel vendégeinek 95 %-a Oroszországból és Ukrajnából érkezett. Ez most megváltozott. Az ukránok és az oroszok elégedetlenek a szlovák konzulátusok munkájával, mivel azok nagyon lassan állítják ki a vízumokat, ráadásul az eddigi ingyenes beutazási engedélyért most már 45 eurót kell fizetniük. A hoteltulajdonosok szerint a moszkvai és a kijevi szlovák konzulátusok nem voltak felkészülve Szlovákia schengeni csatlakozását követő helyzetre. „Úgy fest, mintha nem látnának minket szívesen Szlovákiában.“ mondja egy fiatal kijevi a csorba-tói Pátria Hotel recepcióján.

A schengeni csatlakozás mellett további problémát okoz az idegenforgalomban dolgozók szerint, hogy nincs elég hó és a szolgáltatások még mindig nem érik el a megfelelő színvonalat, így félő, hogy a vendégek az új, olcsóbb és gyorsabban fejlődő bulgáriai és romániai szálláshelyek felé veszik az irányt.

„A legnagyobb kijevi és moszkvai utazási irodák már novemberben jelezték, hogy konzulátusaink – azok közül is elsősorban a moszkvai – lassan dolgoznak. A bolgárok két nap alatt képesek kiadni a vízumot, az olaszokról és az osztrákokról nem is beszélve“ nyilatkozta a Pátria Hotel igazgatója és a Hotelszövetség alelnöke, Jozef Bendzala. A volt Szovjetunió területéről érkező turisták az utolsó pillanatban döntenek szabadságuk helyszínéről, ezért az ügyintézés hossza döntően befolyásolhatja döntésüket. Az előző évhez képest az ügyintézés kilenc nappal tovább tart, több turista arról számol be, hogy két hétig intézte a vízumát, és volt akinek többször is be kellett mennie a konzulátusra. Az ünnepi időszakban az árak 30-100 százalékkal is megnőhetnek a Tátrában, egy-egy ukrán vagy orosz házaspár egy hetes üdülése során 50 ezer koronát hagy a Tátrában, amennyiben két gyermekkel érkeznek, ez az összeg a 100 ezer koronát is átlépheti.

Az orosz és ukrán vendégek elmaradása elsősorban az ünnepek alatti forgalmat érinti. A Tátrában a téli szezon 150 napig tart. A vállalkozók időben felismerték, hogy a Tátra sohasem veheti fel a versenyt Európa vezető síközpontjaival, hiszen míg Csorba-tó négy kilométeres pályát tud kínálni, addig az alpesi központok 140 kilométeres pályákkal szolgálnak. Az egész éves forgalmat így nem az orosz és ukrán vendégekre kívánják alapozni. A hotelek egy része már a konferenciaturizmusban látja megélhetését, a felújításokkor egyre többen alakítanak ki konferenciatermeket. Pozsony után a Tátra vált Szlovákia második kongresszusi központjává.  Ez azonban csak azoknak a szállásadóknak jelent megoldást, akik biztosítani tudják az ehhez szükséges szolgáltatásokat.

 (Forrás: bumm.sk)