vissza a főoldalra

 

 

 2008.01.11. 

Szilveszter Emersonnal

A jó öreg R. W. Emerson (1803-1882), és az ő híres, állandóan hízó körei a naptárcsere révén jutottak eszembe: most, hogy a XII. hónap után újfent I. hónapot írunk dátum gyanánt, azt az illúziót erősítheti meg bennünk, hogy az idő, benne életünkkel és sorsunkkal, valamiféle körkörös rend szerint, önmaga kiinduló pontjába visszaérkező pályán mozog. Pedig ez a legkeresztényietlenebb tévhit, amit vallhatunk. Akik ezt vallják, tagadják, hogy minden életnek célja van, amit el kell érnie – de legalábbis meg kell közelítenie – a neki rendelt idő alatt. Akik a ciklikusság elvét hiszik, tagadják, hogy lehet jó, és lehet rossz úton járni, hogy lehet tévedni, de lehet módosítani is a sorson. Lényegében a szabad akaratot tagadja az, aki önmaga tengelye körül forgó körpályán, a klasszikus óramutatók mintájára képzeli el az időt. Azt elismerem, hogy a kör alkalmas a vég nélküliség ábrázolására, de a finalitás elvének felmutatására nem. Már pedig miért másért élnénk, ha nem a célba jutásért? (Legyen e cél akár e-, akár másvilági.)

                Igen, ismét januárt írunk, mint oly sokszor írtunk már az elmúlt századok végtelen sorában, de fontos tisztában lenni vele: az új január sohasem azonos az előtte már lepergett egyetlen januárral sem. Csak a neve ugyanaz. Különösen vonatkozik ez 2008 évkezdésére, mivel január 1-től kezdődően érvénybe lép a gyurcsányi akarnokság legnagyobb gaztette, a magyar nemzetet minden eddiginél jobban megalázó és kifosztó „reformja”, az egészségügyi kassza profitorientálttá, a beteget pedig vevővé minősítő tétele. A mostani január hosszú távon nagyon sok elesett magyart fog megfosztani az emberséges gyógyellátás, a gyógyulás esélyétől. Merthogy nekünk már az se jár. Apró Piroska veje, aki önmagát, mint a bolsevizmus elleni harc hősét tünteti fel, világgá kürtölte: az átkozott, a számára oly elviselhetetlen és gyalázatos kádárizmus utolsó nagy hadállása volt a mostanáig állami kezelésben lévő Országos Egészségügyi Pénztár (OEP), melynek magánkézre juttatását a kádárizmus elleni harc legdicsőbb eredményeként kell értelmeznünk. Itt jegyzem meg, hogy a transzakció üzleti alapon való éretelmezése még ennél is nehezebben emészthető logikai rébusz:  a ténylegesen meglévő 1600 milliárd forint OEP vagyonhoz – ami nem kevesebb, mint kétévi magyar költségvetés! - az állítólagos magánbiztosítók maximum 100 milliárdot tesznek hozzá (ez kb. 6 százalék!), viszont cserébe az így létrejött 1700 milliárd egészének elköltésébe beleszólási jogot formálnak. Az efféle trükkökre mondta gyermekkorom Klauzál terének öreg zsidaja: „Ügyes.”

                Apró Piroska impulzív veje tehát megtisztította közéletünket a kádárizmus utolsó maradványától is, ugyanis gyülöli a Kádár-rendszert. Ez talán az egyetlen olyan deklarált programja, amelyet én is osztok, csupán egy szerény kérdésem volna: ha ennyire fontosnak érzi a mai magyar társadalom és politika kádártalanítását, miért nem önmagával és pedigrés családjának a közéletből való kivonulásával kezdte reformprogramját? Valami azt súgja, már nem itt tartanánk, a gödör legalján – ha ezt teszi.

                Ne reménykedjen senki, a 2008-as január sok mindenben különbözni fog elődeitől: egy különösen nehéz, nyomorúságos, kilátástalan, egyre mélyebbre süllyedő, inflációs év nyitányát jelenti ugyanis, mert azt a nemzetietlen, lelkiismeretlen, ember- és istentelen „reformpolitikát”, amit korosodó és tollasodó KISZ-eseink ennek az országnak a torkán lenyomtak, nem lehet tragikus következmények nélkül megúszni. Hogy jócskán voltak ostobák, akiknek nem is nagyon kellett nyomkodni, mert szó nélkül nyelték a gyurcsányi-kókai mannát, az más kérdés, ami maradjon az ő lelkiismereti gondjuk. Nézem a még üres, ropogósan nyomdafriss naptáramat, és tudom, hogy egy év múltán, ha már teli lesz, egy nagyon szürke és sivár esztendő regisztereként fogom oda tenni, a többi, lejárt naptár közé.

                Mondhatná erre a türelmes olvasó, hogy mindez igaz, de miért bántottam bevezetőmben szegény Emerson tiszteletes köreit, nevesen fejlődéselméletét, mely szerint az ember élete egy állandóan táguló kör, amely minden irányba rohamosan terjed, egyre nagyobb köröket alkotva. Elismerem, némileg igazságtalan voltam, ugyanis nem igényel kimagasló filozófiai ismereteket annak tudása, hogy ez a gömb-filozófia már a preszókratikusoknál is visszaköszön (Xenophanész, Parmenidész, Empedlokész részletesen foglalkoznak vele, aztán persze maga Platón, sőt a rejtélyes Hermész Triszmegisztosz is gyakorlatilag gömbként emlegeti Istent. Akkor én most miért kritizálom szegény, jó, unitárius Emersont? Tulajdonképpen csak azért, mert éppen őt olvasom, és úgy vagyunk vele, hogy éppen mindig azt dicsérjük, vagy szidjuk, akit éppen olvasunk. De van még más is.

                Itt van ez a reménytelen, perspektíva nélküli január, amit végig kell élnem, aztán majd követi őt  méltó folytatásként a mögé rendelt hónapok sora, február, március, április… Na már most, ha én igazat adnék Emersonnak, hogy életem az egyre táguló körök által leírt folyamat, az esetünkben csak azt  jelenthetné, hogy az egyre terebélyesedő, növő, fejlődő kilátástalanság térnyerése jellemzi sorsunkat. Ezt elismerve viszont nem lehet élni. Ezért perelek én Emerson köreivel.

                Ugyanis nemcsak tágulni képes egy kör, azaz méreteiben nőni, de úgy is felmutathat fejlődést, hogy bezárkózik, megőrzi önmagát, és saját határain belül minőségileg átalakul (színe, díszei, tartalma), miközben kívül rekeszti önmagán az ő teljes kifosztására és felszámolására berendezkedő külvilág mocskos és gyilkos trükkjeit.

                Egészen egyszerűen szólva, amit mondani akarok fontos, bár nem eredeti gondolat. Voltaire úgy mondta ezt, hogy vonuljunk be a kerítés mögé, és ápoljuk kertjeinket, Németh László pedig úgy, hogy a minőség forradalmát kell kirobbantanunk.

                Talán sikerült megértetnem évkezdő cikkemben, hogy 2008-ban nem egyre táguló, növő, felfúvódott körökre lesz szüksége ennek a népnek, hanem megállapodott, de gyémántnál keményebb, feltörhetetlen szellemi ellenállókra.

 Szőcs Zoltán