vissza a főoldalra

 

 

 2008.01.18. 

Öltek a radikálisok

Goran Stoparic, Seselj egykori önkéntese kijelentette: a radikálisok részt vettek horvát foglyok lemészárlásában.

Goran Stoparic vallomásával folytatódott január 15-én Vojislav Seselj pere Hágában. Stoparic ez alkalommal bevallotta, hogy a Szerb Radikális Párt által toborzott önkéntes félkatonai alakulatok részt vettek 1991 novemberében az ovcarai mezőgazdasági birtokon történt mészárlásban. Itt több mint 200 horvátot öltek meg. Stoparic az egyik - magukat Leva sudopericának nevező - radikális szabadcsapat hadtestének parancsnoka volt. Vallomása szerint a Topola és a Zorz (Krusevacról érkezett, civil nevén Dorde Soskics) névre hallgató önkéntesek részt vettek a mészárlásban, akik később ezzel dicsekedtek „harctársaiknak”.

A tanú bevallása szerint a Leva sudoperica alakulat a Jugoszláv Néphadsereg parancsnoksága alatt állt, Milan Lancu Zanin-Kameni vezette.

Az egykori önkéntes a gyilkosságok megrendelőjeként és szervezőjeként Miroljub Vujovicot jelölte meg, aki akkor a vukovári területvédelmi egységek vezetője volt. A Leva sudoperica tagjai viszont Seseljt tartották eszmei vezetőjüknek, és a szabadcsapat vezetője arról beszélt, hogy a Szerb Radikális Párt elnöke szervezte meg az önkéntesek harctérre küldését, jelentette ki Stoparic.

Mint mondta, a Vukovárért folytatott harc alatt Seselj meglátogatta a szerb csapatokat a harctéren, és mialatt arról beszélt nekik, hogy ki kell tartaniuk, egy horvát házat lőtt, ahol a horvát védelmi erő tagjai voltak.

A tanú arról is beszélt, hogy az alakulat tagjai civileket gyilkoltak le azokban a napokban, amikor a Jugoszláv Néphadsereg elfoglalta Vukovárt. Topoláról elmondta: tudta róla - az érintett mesélte neki -, hogy van egy saját börtöne, ahol megerőszakolt egy 20 éves nőt, majd megölte, holttestét pedig egy kútba dobta. A nőt azzal vádolta, hogy horvát szélsőséges a férje. A radikálisok vezetőjét 1991. és 1993. között elkövetett bűntettek miatt vonják felelősségre. Ezeket a vád szerint Horvátország, Bosznia és Hercegovina, valamint a vajdasági Herkóca területén az ő utasítására követték el. (Képünkön az ovcarai emlékmű.)

 (Forrás: Magyar Szó)