vissza a főoldalra

 

 

 2008.01.18. 

Mindenki optimista a voksolás előtt

Négy optimista jelölt indul a január 27-ei újbudai időközi választáson. A nagy esélyes ifjú KDNP-s a metró elleni biztosítékokat ígér, a koalíciós jelölt szerint a voksolás nem Gyurcsányról szól, míg a MIÉP politikusa új hang lenne a Parlamentben. Annyi bizonyos, hogy az eredmény nem lesz befolyással a pártok országos pozícióira, ám az alacsony részvétel intő jel lehet a népszavazás előtt.

A Deák András fideszes képviselő halálával megüresedő országgyűlési helyért vív meg egymással január 27-én Rétvári Bence, a Fidesz-KDNP, Lakos Imre az MSZP-SZDSZ, Csapody Imre, az MDF, és – egyedüli parlamenten kívüliként – Fenyvessy Zoltán, a MIÉP színeiben. A jelöltek más-más programmal lépnek elő, és valamennyiük optimista, annak ellenére, hogy a hagyományosan jobboldali körzetben Rétvárinak lehet a legnagyobb esélye.

 Rétvári Bence lehet minden idők legfiatalabb kereszténydemokrata képviselője lehet, ha megnyeri az újbudai időközi választást. A mindössze 28 éves politikus optimista, és megválasztása esetén bebiztosítaná a lakókat a négyes metróval szemben. Valószínűleg azért esett rá a Fidesz és a KDNP választása, mert szemben a többi parlamenti párt jelöltjével (Lakos Imre az MSZP és az SZDSZ, illetve Csapody Miklós az MDF részéről), ő maga még nem tagja az Országgyűlésnek.

 Rétvári a FigyelőNet kérdésére még decemberben elmondta, programpontjai közül az egyik legfontosabbnak azt tartja, hogy bevezetnék a négyes metró objektív felelősségét abban az esetben, ha a XI. kerületi megállók közelében lévő házakban az elkövetkező 25 évben elváltozás lenne. „A javaslatnak az a lényege, hogy ha például a ház fala megreped vagy megsüllyed, a metró építtetőjének kell bizonyítania azt, hogy a sérülés nem az építkezés következménye. Amennyiben ez nem sikerül, kártalanítania kell a károsultakat” – magyarázta Rétvári Bence.

 Az MSZP és az SZDSZ közös jelöltje, a jelenleg – listáról bejutott – képviselő, Lakos Imre. A liberális politikus cáfolja, hogy döntően jobboldali lenne a kerület, annak ellenére, hogy országgyűlési választásokon még soha nem juttattak parlamentbe baloldali jelöltet az újbudaiak. „Az erőviszonyok kiegyensúlyozottak, legutóbb 53-47 százalék volt az arány a jobboldal javára. Ráadásul a mostani helyzet más, ez nem országos választás, nem a kormány értékeléséről döntenek az emberek, sem a pártok programjairól, csupán egy személyről” – hangsúlyozta Lakos Imre lapunknak.

 A politikus kiemelte: 17 éve politizál a kerületben, harmadszor alpolgármester. „Minden tégláját, fáját ismerem ennek a körzetnek” – fogalmazott Lakos, aki arról szeretné meggyőzni a választókat, hogy nem Gyurcsány Ferencről vagy a hatalomváltásról kell szavazni. Azt azonban elismerte, hogy a közhangulat nem kedvez ennek a választásnak.

 Lapunk kérdésére, amely szerint miért indul a posztért, ha már jelenleg is képviselő, Lakos úgy válaszolt: a mai parlamentáris helyzetben hatékonyabbak az egyéni képviselők, több a lehetőségük listáról bejutott társaikkal szemben. „Az a tapasztalatom, hogy a vidéki, egyénileg bekerült képviselők jobban érvényesítik körzetük érdekeit, mint a budapestiek. Ezért szeretnék egyéni képviselő lenni” – mondta Lakos Imre. Megválasztása esetén egyébként egy párttársa kerülne be az ő „listás” helyére. Személyéről az SZDSZ Ügyvivői Testülete és a budapesti választmány közöse döntene.

 A XI. kerületnek a XI. kerületben élő képviselőre van szüksége, olyan jelöltre, aki már bizonyított, és aki cselekvőképes – mondta Csapody Miklós, az MDF jelöltje. A politikus – akit a rendszerváltás óta négyszer választottak innen országgyűlési képviselővé, ám 2006-ban a fideszes Deák András nyerte a posztot, így ő csak listáról jutott be – úgy véli: a két nagy párt levette kezét Újbudáról. Ezt mutatja az is, hogy nem indítanak önálló jelölteket.

 Csapody Miklós egyébként kampányában a hagyományos felületek mellett az internetet is felhasználja: webhelye mellett január eleje óta a világ egyik legnagyobb videómegosztó portálján is saját oldala van

 Fenyvessy lehet az új hang

 A parlamenti pártok jelöltjei mellett egyedül a MIÉP jelöltjének sikerült még összegyűjtenie a megfelelő számú kopogtatócédulát. Fenyvessy Zoltán optimista, mint lapunknak elmondta: bízik abban, hogy az emberek nem a pártjelvényekre, hanem a programokra fognak szavazni. „Ha a másik három jelölt valamelyike kerül be a parlamentbe, nem változik semmi. Ha viszont engem választanak, új hang kerül az Országgyűlésbe” – hangsúlyozta Fenyvessy. A MIÉP politikusa programpontjairól szólva elmondta: nem ilyen rendszerváltást akartak, ezért megválasztása esetén valamennyi, eddig kormányzó pártnak fejére olvasná hibáit, hogy kiárusították az országot, és Magyarországot – mint fogalmazott – „pincérnemzetté” züllesztették.

 Fenyvessy felülvizsgálná a nemzetközi szerződéseket is, elsősorban amely NATO- és EU-tagságunkkal foglalkozik. „Eddig csak a jókról hallottunk, de a negatívumokról is szólni kell, a beáramló bűnözésről, romlott élelmiszerekről” – véli a politikus. A MIÉP jelöltje hozzátette: megválasztása esetén kiemelten foglalkozna a határon túli magyarokkal, akiknek állampolgárságot adna.

 A népszavazási mobilitást lehet mérni?

 A XI. kerületi időközi választás mind a részvétel mind az eredmények szempontjából érdekes lehet, de korántsem lesz döntő jelentőségű a pártok országos pozíciójára nézve – véli Szomszéd Orsolya. A Vision Consulting elemzője lapunknak elmondta, az időközi választásokon hagyományosan alacsony a részvételi arány, ezért tanulságos lehet, hogy a népszavazási kampány elindulása hatással lesz-e a választókörzetben a szavazói hajlandóságra.

 „A magasabb részvétel inkább a Fidesznek kedvezne, kiderülhet, hogy a közvélemény-kutatási adatok alapján országosan toronymagasan vezető ellenzéki párt nagyszámú szavazatokra tudja-e váltani hatalmas előnyét, ezáltal éles választási szituációban is demonstrálhatná elsöprő támogatottságát. A Fidesz-KDNP esélyeit nyílván tovább növeli, hogy hagyományosan jobboldali választókörzetről van szó, ezért jelentős meglepetés lenne a kormánypárti jelölt győzelme” – hangsúlyozta a politológus. Hozzátette: a legutóbbi felmérések szerint Budapesten kiegyenlítettebbek az erőviszonyok, mint országos szinten, azaz a kormánypártok támogatottsága kevésbé csökkent a fővárosban, mint országosan, a XI. kerületi eredményekből ezért sem érdemes majd messzemenő következtetéseket levonni.

 A választás első fordulója január 27-én akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok legalább fele szavaz, és akkor lesz eredményes, ha az egyik jelölt megszerzi a szavazatok több mint felét. Érvénytelen, vagy eredménytelen választás esetén a második fordulót február 10-én tartják meg.

 (Forrás: fn.hu)