vissza a főoldalra

 

 

 2008.01.25. 

Hatvani Dániel eltávozott

Az irodalmi lexikonban „kiegészülhet” a Hatvani Dániel címszó is. A költő Tiszaderzsen született 1937 január 30-án. Jogi diplomát szerzett Szegeden. Egyébként író, költő, publicista, áll még a neve után. De volt újságíró, tanácsi dolgozó, SZTK munkatárs, ha jól mondjuk. Bár el se tudom képzelni, hogy Dani mit csinálhatott az SZTK-ban? Hát persze! Talán jogászkodott. Hiszen az a korosztály, így is mondhatom, ez a mi korosztályunk sok mindent csinált azelőtt, mielőtt író, költő, szerkesztő lett volna. Ha valakinek diplomája volt, az is lehetett segédmunkás, segéd nevelő, segéd tanár vagy valami ilyesmi. De lehetett börtönlakó, internált, albérlő, kocsikísérő és így tovább. Igaz is, Dani a Forrás című folyóirat főszerkesztője is volt tizennégy évig. Néhány hónapja hunyt el, tehát 2007-ben. A közelebbit magam sem tudom.

A HMF szerkesztője kérte e kis búcsúztatót. De magam is csak néhány nappal azelőtt hallottam, nem is tudom kitől, hogy Hatvani Dani eltávozott. Éppen e lap szerkesztőségében találkoztunk vele néhányszor, a le nem váltott, de maszkot váltott rendszer első éveiben. Szép verseket írt, őszintén örültem neki. Igazában jóban voltunk, de sok közelebbit nem tudtam róla. Lapjában többször is közölt. A kevés találkozás nyomán csöndes szavúnak mondanám, miközben remélem, hogy lesz közelebbi barát, kritikus vagy irodalomtörténész, aki pontosítja ezeket az adatokat és több újat, szépet tudat velünk Daniról. A szerkesztő, aki megkért e sorok megírására, persze nem kellett kétszer mondania, még azt is megjegyezte: jó költő volt, a legjobbak közül való. Hadd tegyük hozzá, igazán szép és bátor novellákat, tárcákat is írt. Az az igazság, hogy a kis karcsú kötetet, ami 1984-ben jelent meg, – a címe Homokfolyam – újra elővettem és olvasgatom. Igazán nem udvariasságból teszem, mert nemcsak érdekesek és szépek ezek az írások, hanem nagyon fontos vonásokat emelnek ki a kor történéseiből. Egyik-másik elolvasása után arra is gondol az ember, csoda, hogy megjelentek. Finoman, de határozottan leplezi le az kádári idők álszent voltát, a testi-lelki nyomorultságot, szegénységet. Igazán hátborzongató az, ahogy a korszak lelki szegénységét bemutatja. Ebből is láthatjuk, hogy az a nép, amelyik sorsunkról dönt – akár elmegy választani, akár nem – sivár létalattiságban, sajátos analfabétizmusban nyomorog, de talán nem is veszi észre. Viszont érthető, hogy mostanra mitől lett ilyen? Médiának és mindenféle hazugságnak védtelen kiszolgáltatottja. Aki nem értette és ma sem érti mi történik vele és miért.

Hatvani Dániel verseinek talán legjelentősebb gyűjteménye a Koronaakác című verseskötet. Gazdag szín-, kép- és hangulati világgal, alföldi tájleírással, amit szintén nem szokványosan, hanem fintorokkal, szándékosan torzított képpel állít elénk a költő.

Mert aki bátor sose hátrál,

léted gyárilag szavatolt.

Az éj ébenfa asztalánál

alsónadrágban ül a hold.

Persze ez sajátos torzítás, hiszen nem nélkülözi a nagyszabású költői képet, sem a filozófiát, ami a legnagyobbak jellemzője. Kissé kesernyés, de mindannyiunkra érvényes két sorossal zárjuk le e kis szomorkás utó-köszöntőt, elköszönőt, hiszen szinte véletlenül tudtuk meg a gyászhírt. „Mire kész lesz étel, / kihull az ember foga.” Hatvani Dani, valahogy mi is így gondoljuk e ki tudja miért teremtődött világ öncélú folyását.

 Kiss Dénes