vissza a főoldalra

 

 

 2008.01.25. 

Régi-új horvát kormány

Január 11-én tartotta alakuló ülését új összetételében a szábor. Az alakuló ülés okán Branimir Glavast szabadlábra helyezték, ugyanis újdonsült képviselőként megilleti a mentelmi jog. Az alakuló ülésen házelnöknek Luka Bebicet, a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) képviselőjét választották. Ő azon kevesek közé tartozik, akik a többpártrendszer bevezetése óta minden ciklusban képviselők voltak. A HDZ által jelölt két alelnök Vladimir Seks és Ivan Jarnjak lett, és alelnök lesz a koalíciós partner Josip Frissic (HSS) is. Emellett az ellenzéket is megilleti két alelnöki tisztség, de mivel ők nem tudtak megállapodni a személyekben, megválasztásukat elhalasztották. Az alakuló ülésre árnyékot vetett a Glavas körüli bírósági huzavona szabadlábra helyezését illetően. Az új összetételű parlament mentelmi bizottságának tagjai máris munkához láthatnak, hiszen az ügyészség a vizsgálati fogság meghosszabbítását kezdeményezte.

Január 12-én Ivo Sanader régi-új kormányfő aláírta a koalíciós megállapodást a Horvát Parasztpárttal (HSS) és a Horvát Szociálliberális Párttal (HSLS), valamint az önálló Szerb Demokrata Párttal (SDSS) is.

Sanader a szerződés elemei közül külön kiemelte a munkanélküliség további csökkentését, a szociális jogok és a makrogazdasági stabilitás megőrzését, a tudásalapú társadalom népszerűsítését, a régiók egyenletes fejlődését, és a családdal, valamint a honvédőkkel való törődést.

„Definiáltuk céljainkat. Ezek: a költségvetési hiány nullára csökkentése 2010-ig, a munkanélküliségi ráta 7,5 százalékos szintre való levitele és a GDP hétszázalékos növekedése” - mondta.

A tisztségek elosztásáról egyikük sem kívánt nyilatkozni, ugyanis, mint mondták, ez nincs a szerződésben, erről még tárgyalnak. Az önálló Szerb Demokrata Párt alelnöki helyet kapott az új kormányban. A megállapodás aláírásakor Milorad Pupovac pártelnök elmondta, hogy Slobodan Uzelac, a párt tagja lesz a kormány gazdasági fejlődésért, újjáépítésért és visszatérésért felelős alelnöke. Sanader eredetileg a külpolitikát és az európai integrációs tárcát ajánlotta fel a szerb pártnak, de azok ezt elutasították.

Milorad Pupovac, akiről a média szinte biztosra vette, hogy ő lesz a kormány alelnöke, parlamenti képviselő lesz. Hogy végül miért nem vállalta a kormánytagságot, arról nem nyilatkozott.

A parlament január 12-én szavazott az új kormányról, amely megkapta a szükséges szavazattöbbséget. A 144 képviselő közül 82-en támogatták. Sanader expozéjában a legfontosabb célok mellett, mint amilyen az európai integráció folytatása és a stabil nemzetgazdaság kialakítása, külön is hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a kormányban a kisebbségek, elsősorban a szerbek képviselője is helyet kapott.

 (Forrás: Új Magyar Képes Újság)