vissza a főoldalra

 

 

 2008.07.11. 

Politikai együttműködés a közöny ellen

Az RMDSZ nem köt választási koalíciót a Magyar Polgári Párttal, az MPP jelöltjei azonban indulhatnak az RMDSZ színeiben az ősszel esedékes romániai parlamenti választásokon – így reagált a szövetség csúcsvezetése Szász Jenő nyílt levelére, amelyben az MPP elnöke magyar választási koalíció létrehozását javasolta Markó Bélának.

 Szász Jenő hangsúlyozta úgy gondolják: Tőkés László az a politikai személyiség, akiről elmondható, hogy alkalmas az RMDSZ és az MPP közötti közvetítésre. A találkozó aktuális az önkormányzati választások után és a parlamenti választások előtt, az MPP pedig bízik abban, hogy Tőkés László sikeresen tud közvetíteni a pártok között.

 A RMDSZ szinte azonnal elutasította az MPP koalíciós ajánlatát, Szász Jenő ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: ez az ajánlat eredményt hozhat az erdélyi magyarság számára, és az eddigi politikai magatartásunk is többlet eredményt hozott a magyar képviselet szempontjából. Tavaly ősszel az EP választásokon az RMDSZ és Tőkés László külön indult a választásokon, akkor több mandátumhoz jutottunk, mintha csak az RMDSZ indult volna. Akkor a magyar indulók 8,5 %-os támogatottságot szereztek, a tavaszi önkormányzati választásokon a verseny kétszázzal több önkormányzati képviselőt hozott a magyarságnak és kilenc polgármesterrel van több van, mint 2004-ben volt – emelte ki a pártelnök. Ezzel az együttműködéssel a szervezetek megtartanák politikai arcélüket, és valamennyi választó értékrendje szerint voksolhatna. Ez pedig magasabb részvételt jelentene, hiszen a politikai közöny a legnagyobb problémája az erdélyi magyarságnak – fejtette ki Szász Jenő.

 (Forrás: erdely.com)