vissza a főoldalra

 

 

 2008.07.11. 

Magyarellenes uszítással vádolja a SME Ficóékat

Magyarellenes uszítással vádolja a szlovák kormányfő, Robert Fico pártját kedden a SME című szlovák polgári napilap cikkírója, Peter Schutz, aki a vezető szlovák kormányerő lehetséges indítékai közül a "kisebbségi komplexust" sem zárja ki. Egyúttal elmarasztalja Ficót, amiért nem veszi tudomásul, hogy két év múlva Orbán Viktor lesz a magyar partnere.

 Nincs hasonlat, amely kifejezné, micsoda képtelenséget mondott Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter, amikor június 30-án, a televízió nyilvánossága előtt azt állította, hogy Petrétei József (volt) magyar igazságügyi-és rendészeti miniszteren 2006-ban Budapesten számon kérték, vajon mit keresett Szlovákiában, majd néhány nappal hazatérte után Petréteit a hivatalos pozsonyi látogatása miatt menesztették.

 Peter Schutz, a szlovák polgári napilap hírmagyarázója úgy ítéli meg, hogy "az efféle hazugságok a Magyarország elleni hangulatkeltést" szándékát szolgálják. Rámutat: Kaliňák televíziós vitapartnere, Bugár Béla, az MKP volt elnöke igencsak rápiríthatott volna a szlovák belügyminiszterre, de nem tette. Mint írja: "Bugár személyes tragédiája és önmaga politikai `tartalmának` tanúsítványa", hogy képtelen volt ott helyben, egyszerűen Kaliňák szemébe mondani, hogy "uram, Ön hazudik". A cikkíró emlékeztet, hogy Petrétei nem 2006 őszén, korántsem a szlovákiai látogatását követően, hanem csak a következő évben, 2007 nyarán állt fel a miniszteri székből, "mégpedig az előző évi utcai zavargásokkal kapcsolatos rendőrségi botránysorozat miatt. Ráadásul: Petrétei maga `ajánlotta` fel a lemondását, de Gyurcsány még tartotta őt" egy ideig. Schutz szerint azonban szó sincs arról, hogy a szlovák belügyminiszter tudatlanságból állított ilyet. Ellenkezőleg: "Primitív, különösképpen álnok hazugsággal" állunk szemben, "melynek célja: rossz képet festeni Magyarországról, mint olyan államról, ahol - mint Kaliňák mondta - olyan a légkör, hogy minden politikus fél Szlovákiába látogatni".

 "A virtuális konfliktusok, a nem létező, költött ellenségkép elemeiből, a tudatos megtévesztésre alapozott sugallatok összhangzattanából ily módon szövődik egységes egésszé a Smer nacionalista uszításának szimfóniája" - fogalmaz a cikkíró.

Robert Kaliňák az egyik szlovák televízió műsorában , június 30-án, vasárnap egyebek között azt is mondta: "Tessék már végre észrevenni azt, ami a magyar politikai küzdőtéren folyik: azé a több szavazat, aki rosszabbul bánik Szlovákiával".

 Schutz szerint alighanem arról van szó, hogy az ilyen, a Smer felől jövő és "totálisan abszurd sugalmazások mögött nem (csak) az uszítás szándéka áll, hanem a kisebbségi komplexus jelen van" benne.

 Mivel - mint vasárnap Kaliňák, - szombaton egy rádióinterjúban Robert Fico is Orbán Viktorral és annak "szélsőségesen nacionalista" pártjával, a Fidesz győzelmének valószínűségében rejlő "óriási veszéllyel", a térség stabilitásának feldúlásával, "kész világvégével" riogatta hallgatóságát, a liberális SME cikkírója szerint "ez már akkor is a virtuális ellenség képétől elhomályosult tudat zavarának klinikai esete, ha a riogatás legfőbb célja (Fico) saját felelősségének elhárítása".

 Schutz szerint Ficónak nem okvetlenül kell emlékeznie arra, hogy a szlovák-magyar viszony 1998 és 2000 között, épp a Magyarországon kormányzó Orbán Viktor és a Szlovákiában kormányzó MikulᚠDzurinda idején volt a legjobb. Ficónak "azt sem kell tudnia, hogy Orbán az Európai Néppárt nagyra becsült alelnöke, akinek európai politikai `súlya` legalább tízszer többet nyom a latban, mint Ficóé, akinek azt sem kell tudnia, hogy az európai konzervatívok és a liberálisok közelharcot vívtak a Fideszért. De az már az államérdeknek minősülő jószomszédság elleni szabotázst követi el, aki még azt sem tudja, hogy 2010 és 2014 között (Magyarország és Szlovákia) választópolgárai nem tudnak majd jobbat kihozni annál, mint amilyen az Orbán-Fico-páros lesz" - zárja sorait a lap.

 (Forrás: bumm.sk)