vissza a főoldalra

 

 

 2008.07.11. 

A kisebbségek üdvözlik a kisebbségi minisztérium létrehozását

A nemzeti kisebbségek pártjainak képviselői július 2-án üdvözölték a kormánytöbbség döntését, hogy az új kormányban mégis kapjon helyet az emberi és kisebbségi jogokkal foglalkozó minisztérium is, egyúttal annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy e minisztérium élére a többségi nemzet tagja kerül majd.

Meggyőződésem, hogy ez jó megoldás, és hogy elengedhetetlenül szükséges egy önálló emberi jogi és kisebbségi minisztérium megalakítása, jelentette ki Pásztor Bálint (képünkön) , a kisebbségi parlamenti frakció vezetője a újságíróknak a képviselőházban. Mint mondta, a korábbi időszak megmutatta, hogy rendkívül káros, amikor nincs ilyen minisztérium, mert abban az esetben senki sem foglalkozik komolyan a nemzeti kisebbségek problémáival. Pásztor elvetette azokat a találgatásokat, miszerint a Magyar Koalíció bejelentette volna, hogy nem támogatja az új kormány megalakítását, amennyiben nem alakul önálló emberi jogi és kisebbségi minisztérium.

A Magyar Koalíció nem képez veszélyt a stabilitásra. Életfontosságú számunkra, hogy mielőbb megalakuljon az Európa-barát kormány. Tegnap csak azt jeleztem, hogy felülvizsgáljuk a minisztériumokról szóló törvényjavaslat támogatását, amennyiben a szóban forgó minisztérium nem alakul meg, mondta Pásztor. Annak a reményének adott hangot, hogy a Demokrata Párt időközben belátta, hogy egy olyan országban, amelyben a lakosság 18 százalékát a nemzeti kisebbségek tagjai képezik, meg kell alakítani egy ilyen minisztériumot. Riza Halimi, a Presevo-völgyi Albánok Koalíciójának képviselője bátorítónak nevezte azt a döntést, hogy visszavonták azt a módosító indítványt, amellyel az igazságügy-minisztériumhoz csatolták volna az emberi és kisebbségi jogi szektort. Mint mondta, ez a hír reménnyel tölti el a kisebbségeket, hogy komolyabban dolgoznak majd a jogaik védelmezésén. Halimi újságíróknak nyilatkozva elmondta, komolyabb munkát vár annál, mint amilyet az előző két Koštunica-kormány végzett. Remélem, hogy jobb időszak következik a kisebbségek rendkívül komoly problémáinak megoldásában, tette hozzá Halimi.

 (Forrás: vajdasagma.info)