vissza a főoldalra

 

 

 2008.07.11. 

Sarkozy Ukrajnával zsarolja Lengyelországot

Franciaország elnöke, Nicolas Sarkozy botránnyal kezdte Európai Uniós soros elnöksége első napját. Sarkozy a BBC-nek adott interjújában az Európai Bizottságot és Lengyelországot is bírálta.

Sarkozy éles kritikának vetette alá Lech Kaczynski lengyel elnököt, amiért az nem hajlandó aláírni az Európai Unió lisszaboni szerződését kihirdető lengyel törvényt. A francia elnök szavai szerint Lengyelország sohasem volt megbízható partner „Európa építésében. Ezenkívül kijelentette, Lengyelország makacssága lehetetlenné teszi az EU további bővítését, és egyben a „lengyel álom”, vagyis Ukrajna EU-csatlakozásának realizálását is. 

 Sarkozy ugyancsak megjegyezte, hogy Peter Mandelson, az Európai Unió kereskedelmi biztosa a világkereskedelem liberalizálását célzó tárgyalásokon olyan álláspontot képvisel, amelynek az elfogadása jelentősen visszavetné az európai mezőgazdasági termékek előállítását és exportját.

 Szerinte, ha az EU követi Mandelson tanácsait, akkor az európai gazdák rosszul fognak járni a globális kereskedelemliberalizálási megállapodással.

 (Forrás: karpatinfo.net)