vissza a főoldalra

 

 

 2008.07.18. 

Mohi: Az EB rábólintott a két új reaktorra

Robert Fico örül az Európai Bizottság álláspontjának, amely engedélyezi a mohi atomerőmű további két reaktorral való kibővítését. „Bízom benne, hogy a Szlovák Villamosművek tulajdonosa, az olasz Enel eleget tesz minden nyilvánosság előtt tett ígéretének, és azonnali javulást látunk majd ezen a területen. Történt ugyan néhány előkészület, de mindenki az Európai Bizottság állásfoglalására várt. Ez jó hír Szlovákiának“ mondta a szlovák kormányfő a mai sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy ha kiépül a két reaktor, Szlovákia ismét elérheti az energetikai biztonság állapotát. „Ez alapvetően megoldja Szlovákia energiaproblémáit“ – fűzte hozzá Fico.

Szlovákiának Fico szerint ki kell használnia az atomenergetika terén szerzett tapasztalatait, azért, hogy 2012-2013-ra el lehessen indítani a két, együttesen 880 MW teljesítményű reaktort.

 „Az Európai Unióban az atomenergia reneszánszát éljük. Senki nem mondhat semmit az atomenergia ellen, mivel köztudott, hogy az energetikai biztonságot atomenergia nélkül nem lehet elérni. Szlovákiának az az előnye, hogy nemcsak hogy tudjuk, hogyan kell építeni és üzemeltetni egy erőművet, hanem abban is van gyakorlatunk, hogyan kell leállítani azt“ – jelentette ki Fico, majd hozzátette, hogy a szlovák kormány maximálisan együttműködik a befektetővel, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a stratégiai terv befejezése simán menjen.

 Az Európai Bizottság július 15-én hozta nyilvánosságra állásfoglalását a mohi atomerőművel kapcsolatban. A Bizottság azt javasolja, hogy a befektető módosítsa a terveket, és értékelje át a következő lépések stratégiáját. Erre azért van szükség, hogy az erőmű felkészült legyen „súlyos külső hatásokra“.

 Ahogy az állásfoglalásban olvasható, a projekt ugyan megfelel a szlovákiai szabályoknak, és a nemzetközi szabványoknak is, a Bizottság javaslatai azonban a bevett gyakorlat lépéseire építenek.

 „A WER 440/V213 típusú reaktorok, melyeket a befektető tervez, nem rendelkeznek olyan teljesértékű védelmi burokkal, amely az európai atomerőművek építésénél vagy tervezésénél használatos“ – mondja ki a Bizottság állásfoglalása. A Szlovák Villamosművek Juraj Kopřiva szóvivő szerint már készíti saját nyilatkozatát a Bizottság állásfoglalásához.

 A Bizottság ugyanis úgy vélekedik, hogy fontos bebiztosítani azokat a feltételeket, mint amelyek az „atomreaktor teljesértékű védelmi burka“ esetében vannak. A Bizottság elsősorban azt javasolta, hogy a befektető értékelje át a projekt bizonyos lépéseit, és hozza összhangba az irányítás stratégiáját a biztonsági előírásokkal. Erre azért van szükség, hogy a reaktor felkészítsék extrém esetekre, például egy kisrepülőgép becsapódására. Ezen javaslatok elfogadása Bizottság szerint bebiztosítaná, hogy a tervezés és építés összhangban legyen a ma létező legjobb gyakorlattal.

 Az Európai Bizottság az Euratom szerződés alapján nyilatkozott a projektről. A szerződés szerint minden, atomenergiával kapcsolatos befektetést jelenteni kell a Bizottságnak, amely ezután elküldi állásfoglalását az adott tagállamnak. A harmadik és a negyedik blokk 60 milliárdjába fog kerülni a Szlovák Villamosműveknek.

A cseh Škoda JS a SITA hírügynökségnek megerősítette, hogy egy konzorcium keretein belül pályázik a projekt megvalósítására. A konzorcium tagjai a Škoda JS a.s. mellett az orosz Atomstrojexport, a szlovák Enseco a.s., az Inžinierské Stavby Košice a.s., és a VÚJE a.s. A harmadik és negyedik blokk megépítése 2004 augusztusáig 19,9 milliárd koronába került, beleértve a hitelek kamatait, és a banki illetékeket is.

A harmadik és negyedik reaktor építése eddig körülbelül 70 százalékon áll, a technikai rész 30 százalékáig épült ki.

 A Greenpeace nemzetközi természetvédő szervezet kritizálta az Európai Bizottság döntését, amely szerintük zöld utat adott egy „elavult és veszélyes atomprojekt szlovákiai megvalósításának.“

 „A Bizottság álláspontja azt mutatja, hogy az atomenergiával kapcsolatos európai törvényeknek komoly hiányosságai vannak. Az Európai Bizottság most egy veszélyes atomprojektnek adott zöld utat, amely a hidegháború időszakát idézi. A Greenpeace továbbra is ellenzi a mohi atomerőmű megépítését, mert a projekt súlyos hatással lehet a biztonságra és a környezetre“ – mondta Jan Beránek, a Greenpeace egyik vezetője.

 Duka Zólyomi Árpádot, atomfizikust, az Európai Parlament képviselőjét, kérdeztük az Európai Bizottság döntéséről, és a mohi atomerőműről.

 A döntésről:

 „A mohi erőmű két új blokkja jónéhány éve „konzerválva van“, nem fejezték be építésüket. Az, hogy felépüljenek, azért fontos, mert az év végéig leállítják a jaslovské bohunice-i erőmű V1-es blokkját (az erőmű másik blokkját már korábban leállították), s az így fellépő hiányt valahogy pótolni kell. Én még otthon, már a kezdet kezdetén azt hangoztattam, hogy a V1 reaktort csak azután szabad leállítani, ha már kiépült Mohi harmadik és negyedik blokkja. Az én szememben nagyon helyes az a döntés, ami szerint ismét nekilátnak a két új reaktor befejezésének. Az Európai Bizottság az Euratom szerződés alapján járt el, amely szerint minden atomenergiával kapcsolatos kezdeményezést jelenteni kell a testületnek. A Bizottság azonban nem dönthet, csak úgynevezett „ajánlást tehet“ a szlovák fél felé, és ez megtörtént. Az Európai Unió tehát rábólintott a mohi erőmű projektjére, csak annyit tett hozzá, hogy a projekt megvalósítói biztonsági szempontból is a legmodernebb követelményeknek eleget téve fejezzék be az építkezést.“

 A biztonságról:

 „Létezik egy biztonsági rendszer, ami működik a bohunice-i erőműnél, és a mohi atomerőmű régebbi blokkjainál is. Ez a biztonsági rendszer tulajdonképpen megfelel az Európai Bizottság által felvetett biztonsági buroknak. Ha ezt a rendszert felépítenék, eleget tehetnének a követelésnek. Szerintem ez megoldható dolog, nyilván a tervezők ezt meg is fogják oldani. A szlovákiai magyarok természetesen nyugodtan alhatnak. A Mohi 1 sem rendelkezik a legkorszerűbb biztonsági burokkal, de fel van építve a más típusú, nyomáskülömbségeken alapuló biztonsági rendszer, és nincs semmi baj. A biztonság tehát megvan, sőt, a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (NAÜ) nem is engedélyezné az építkezést és az üzembe helyezést, ha a biztonság nem felelne meg minden nemzetközi követelménynek amelyek nagyon szigorúak, és állandóan ellenőrzik betartásukat. Aggódni tehát nem kell.“

 Az energiatermelésről:

 „Addig, míg a bohunice-i erőmű mindkét reaktora működött, Szlovákiának többlettermelése volt elektromos energiából. Amikor leállították az első reaktort, megszűnt a többlet egyensúlyállapot jött létre a termelés és a fogyasztás között. Most, hogy év végéig leállítják a V1-est, húsz százalékkal esik vissza az energiatermelés az egyensúlyállapotról, Szlovákia behozatalra szorul. A mohi atomerőmű, két új blokkja egyenként 440 MW, azaz együtt 880 MW teljesítményű lesz, ezek hivatottak pótolni az energiakiesést, és így Szlovákia ismét többletben lehet majd.“

 (Forrás: bumm.hu)