vissza a főoldalra

 

 

 2008.07.18. 

A sajtó nem írhat Juscsenko dioxin-mérgezéséről?

Az Ukrajinszkaja Pravda internetes kiadvány újságírója Szergej Lescsenko kijelentette, kihallgatása a bizonyíték arra, hogy az Ukrán Főügyészség mindent megpróbál, hogy megtiltsa az újságíróknak, hogy az ukrán államfő dioxin-mérgezéséről írjanak. Az újságíró a Fakti napilapnak adott interjújában kijelentette, nem érti, miért kezelik úgy, mint az ügy szemtanúját, mikor abszolút semmi köze nincs az egészhez. Ez bizonyos szinten azt jelenti, hogy lakatot akarnak tenni a szájára – jegyezte meg Lescsenko.

 Abba a helyzetbe került, hogy többé nincs joga írni az ügyről. Elmondása szerint a kihallgatáson azt követelték tőle, hogy írásos formában, aláírással garantálja, hogy többé nem ír a dioxin-mérgezésről. Nem volt hajlandó ezt megtenni, viszont a nyomozók szerint az aláírás nem fontos, ugyanis a hivatalos értesítés után tisztában van vele, hogy az üggyel kapcsolatos írásai publikálásával megsérti a nyomozás titkosságára vonatkozó törvényt, ami adekvát jogi intézkedéseket vonhat maga után – magyarázta Lescsenko, és hozzáfűzte szándékában áll ügyvédet fogadni.

 A Korrespondent.net internetes hírportál értesülései szerint Juscsenko a szólásszabadság megsértésének nevezte Lescsenko kihallgatását.

 Ahogy korábban hírül adtuk a Kijevi Főügyészség hétfőn hallgatta ki az újságírót, ugyanis neki adott interjút David Zsvanija képviselő, aki azt állítja, hogy Juscsenkónak 2004-ben nem dioxin-, hanem ételmérgezése volt. És az egész történetet az akkor mégcsak államfőjelölt Juscsenko szűk környezete találta ki. Az újságíró elmondása szerint idézés nélkül, fizikai erő alkalmazásával cipelték be az ügyészségre.

 (Forrás: Kárpátinfo.net)