vissza a főoldalra

 

 

 2008.07.18. 

Kartellezéssel a meggytermelők ellen

Van olyan meggytermelő, aki kénytelen 45 Ft/kg áron eladni a nagykereskedőnek egy kamionnyi meggyet, pedig a termelési költségek ennek a dupláját teszik ki. Eközben a Mexikói úti zöldségesnél 490 Ft egy kiló meggy ára, de a belvárosi piacokon állítólag 600–800 Ft-ot is elkérnek érte. Ezért szerveztek akciót az őstermelők, hogy közvetlenül a vásárlóknak juttassák el a magyar meggyet. A figyelemfelkeltő eseményen a vásárlók és a termelők is jól jártak. Kikerülni a kereskedőket, akik nagy hasznot húznak a termelők kiszolgáltatottságából, erről szólt a budapesti meggyárusítás. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szerint komoly válságba kerültek idén Magyarországon a meggytermelők, mivel a feldolgozók az általuk termelt gyümölcsöt csak az önköltség feléért kívánják átvenni – hangoztatta Jakab István, a Magosz elnöke június 27-ei budapesti sajtótájékoztatóján. Rácz Imre Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei meggytermelőt, a Magosz elnökségi tagját kérdeztük a kialakult helyzetről.

– A Magosz sajtótájékoztatóján maffiamódszernek minősítették azt, amit a meggytermelőkkel szemben alkalmaznak. Mi a baj a meggy értékesítésével?

 – A felvásárlók és a konzervüzemek olyan felvásárlási árat határoznak meg, ami kedvezőtlen a gazdáknak. Ez az összeg legfeljebb a szedési díjat, a dolgozók bérét fedezi, ez körülbelül 60 forint. Az önköltségnek 40- 50%-a a szedés, ennyiért akarják felvásárolni a terméket. A maffiamódszer kifejezést arra alapoztuk, hogy sejtésünk szerint összebeszéltek a felvásárlók. Furcsa, hogy a Dunántúlon és Szabolcsban is 50-60 forint a felvásárlási érték.

 – Kartelezésről beszélnek. Kik állhatnak a háttérben?

 – A nagyüzemek tulajdonosai, és akik ezt a felvásárlást valójában irányítják. Most annak ellenére kínálnak kevesebbet a meggyért, hogy Magyarországon közepes terméssel lehet számolni, viszont Európa nagy részén mintegy 30 százalékkal, de van olyan ország, térség, ahol ennél is többel csökkent az átlagos meggytermés. A Magosz a termelők védelmében a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) kíván fordulni kartell gyanúja miatt. Emellett a termékpálya-bizottság jövő szerdai ülésén tárgyalni kíván a termelők szempontjából tarthatatlan helyzetről.

 – Idényjellegű gyümölcs a meggy, hogyan történik a termesztése?

 – Az én földemen az önköltség 100-105 forint között mozog, attól függően, mennyi terem. Ha jó a termés, 100 forintból is ki lehet hozni, ha rossz, akkor drágább. Ez függ a metszéstől, műtrágyázástól, permetezéstől, gallytalanítástól, gyomirtózástól, plusz a szedés bérköltségétől. Az üzemanyagköltség, az energiaár-emelkedés, a növényvédő szerek 50%-os, a műtrágya 80%-os drágulása az elmúlt időszakban, valamint a tavalyi 100%-os fagykár a szabolcsi meggytermelőket nagyon súlyosan érinti. Utoljára 2006-ban termett hasznot is hozó meggy nálunk. Azóta csak kiadás, adósság termelődött.

 – Tehát tavaly csak adósságot termeltek, és az idén is ez folytatódik?

 – 2007-ben lefagyott a termés, tehát aki hitelt vett fel, az nem tudta fizetni a törlesztéseket. Az idén kell mindent rendeznie, de mivel csak az önköltség 50%-a jön be a felvásárlás után, a felhalmozódott tartozás tovább növekszik. Sok olyan gazdatársam van itt Szabolcsban, aki már jelzálogosította a földjeit, mert nem tudja fedezni a költségeket. Ha a 2008-as termést sem tudjuk eladni, a bankok érvényesíteni fogják a jelzálogot, mert a gazdának nem lesz pénze fizetni a tartozást. Ebből katasztrófa lesz.

 – Aki EU-pénzt vett fel, annak kötelezően gazdálkodnia kell több éven keresztül, ha nem, azt is vissza kéne fizetnie?

 – Akik pályáztak EU-s pénzekre, legtöbb gazda ezt megtette, azok aláírták, hogy tíz évig kötelezően művelni fogják a földet, ha nem, vissza kell fizetni a pénzt. Ebbe menekültek a munkanélküliség elől, mert a család csak ebben látta a megélhetést. Vett tíz hektár földet állami támogatással, és gyümölcsöt kezdett termelni.

 – Amikor belevágtak, akkor még 250 volt a meggy felvásárlási ára.

 – Így van, akkor sokkal magasabb volt. A meggyről azt kell tudni, hogy időigényes a kézi szedése, gyorsan terem és hamar leérik. Nem olyan, mint az alma, amit el lehet tárolni több hónapig. A meggyet, amint megérik, azonnal le kell szedni, ha a fán hagyják, megrothad.

 – Jakab István sajtótájékoztatóján példaként említette a dinnye árát. Az áruházláncok 180 forintért adták kilóját, viszont amikor megjelent a magyar dinnye, azonnal levitték 50 forintra, hogy letörjék a hazai gyümölcs árát.

 – Ugyanez van a meggynél is. Van olyan kolléga, aki azt mondta a kiskereskedőnek, hogy amennyit leszed, viheti, mert sajnálja a termelő, hogy ott maradjon a fán.

 – Most van a meggyszedés ideje, géppel vagy kézzel szedik a gyümölcsöt?

 –A gépi szedést úgy kell elgondolni, hogy a rázás következtében a lehullott termék 30%-a selejt. A kézi szedést meg be sem vállalja a gazda, mert nem tudná fedezni a költségeket.

 – Valóban, a napokban láttam, hogyan szedik a meggyet, és döbbentem észleltem, hogy a gépi rázás után mennyi értékes gyümölcs marad a fán, amelyből legfeljebb a seregélyek fognak jól lakni. Mit tudnak tenni ebben a nehéz helyzetben?

 – Nem számíthatunk semmi jóra. A politikai hatalom nem támogat minket. A kormány ismeri a meggytermelők gondjait, de a kabinetnek nincs mozgástere a kérdésben, csak közvetíteni tud a gazdák és a felvásárlók között. Meggyőződésem, hogy tönkre akarják tenni a gazdákat, hogy 2011-ben az eladósodott magyar termelők olcsón eladják földjüket a külföldieknek.

 – Tiltakozást is szerveznek?

 – Ha nem lesz fordulat, akkor készek vagyunk nyomásgyakorláshoz folyamodni. Ennek lehetséges változatairól majd akkor beszélünk.

 Oláh János